Pregled bibliografske jedinice broj: 153468
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki, Osijek
CROSBI ID: 153468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
(Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium)
Autori
Šalek, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2001
Stranica
80
Mentor
Halt, Marija
Ključne riječi
Pšenica; Brašno; Plijesni; Mikotoksini; Aflatoksin
(Wheat; Flour; Moulds; Mycotoxins; Aflatoxin)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja pšenice, prije prerade u brašno, i brašna plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, mogućim producentima mikotoksina. Pšenica je prosječno bila onečišćena s 980 kolonija plijesni u 1 g, a brašno s 871 kolonijom plijesni u 1 g. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus (s 80, 58 %), Penicillium (s 14, 78 %), Alternaria (s 0, 83 %), Fusarium (s 0, 55 %), Mucor (s 0, 41 %), Rhizopus (s 0, 41 %), Cladosporium (s 0, 05 %) i Trichoderma (s 0, 05 %). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 13 uzoraka pšenice, što iznosi 65, 00 % i 9 uzoraka brašna što iznosi 30, 00 %. Vrsta plijesni Aspergillus albus, mogući producent citrinina, ustanovljena je u 22 uzorka pšenice i 29 uzoraka brašna. Kako se plijesni i njeni metaboliti prerađevinama od pšenice i brašna mogu prenijeti do ljudi, mikološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratiti zasluženu pozornost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA