Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 153468

Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium


Šalek, Ivan
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki, Osijek


CROSBI ID: 153468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
(Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium)

Autori
Šalek, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2001

Stranica
80

Mentor
Halt, Marija

Ključne riječi
Pšenica; Brašno; Plijesni; Mikotoksini; Aflatoksin
(Wheat; Flour; Moulds; Mycotoxins; Aflatoxin)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja pšenice, prije prerade u brašno, i brašna plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, mogućim producentima mikotoksina. Pšenica je prosječno bila onečišćena s 980 kolonija plijesni u 1 g, a brašno s 871 kolonijom plijesni u 1 g. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus (s 80, 58 %), Penicillium (s 14, 78 %), Alternaria (s 0, 83 %), Fusarium (s 0, 55 %), Mucor (s 0, 41 %), Rhizopus (s 0, 41 %), Cladosporium (s 0, 05 %) i Trichoderma (s 0, 05 %). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 13 uzoraka pšenice, što iznosi 65, 00 % i 9 uzoraka brašna što iznosi 30, 00 %. Vrsta plijesni Aspergillus albus, mogući producent citrinina, ustanovljena je u 22 uzorka pšenice i 29 uzoraka brašna. Kako se plijesni i njeni metaboliti prerađevinama od pšenice i brašna mogu prenijeti do ljudi, mikološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratiti zasluženu pozornost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Halt (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šalek, Ivan
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki, Osijek
Šalek, I. (2001) 'Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}alek, Ivan}, year = {2001}, pages = {80}, keywords = {P\v{s}enica, Bra\v{s}no, Plijesni, Mikotoksini, Aflatoksin}, title = {Ispitivanje stupnja one\v{c}i\v{s}\'{c}enja p\v{s}enice i bra\v{s}na plijesnima roda Aspergillus i Penicillium}, keyword = {P\v{s}enica, Bra\v{s}no, Plijesni, Mikotoksini, Aflatoksin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}alek, Ivan}, year = {2001}, pages = {80}, keywords = {Wheat, Flour, Moulds, Mycotoxins, Aflatoxin}, title = {Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium}, keyword = {Wheat, Flour, Moulds, Mycotoxins, Aflatoxin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font