Pregled bibliografske jedinice broj: 153186
Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja
Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja // XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 17. - 20. veljače 2004. : priopćenja = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation, Opatija, February 17 - 20, 2004. : proceedings / Tito, Žimbrek (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 671-672 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 153186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja
(Influence of the genotype and body mass on pig fattening traits)
Autori
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 17. - 20. veljače 2004. : priopćenja = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation, Opatija, February 17 - 20, 2004. : proceedings
/ Tito, Žimbrek - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 671-672
Skup
XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinja; genotip; prirast; konverzija hrane; % mesa; kakvoća mesa
(pig; genotype; daily gain; conversion rate; % meat; quality of meat)
Sažetak
Cilj rada bio je ustanoviti utjecaj genotipa i tjelesne mase svinja na tovna i klaonička svojstva svinja. U istraživanje su uključena tri genotipa svinja: F1 generacija švedski landras x veliki jorkšir, F1 (švedski landras x veliki jorkšir) x njemački landras i F1 (Švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Navedeni genotipovi praćeni su u tovu do 100 i 130 kg. Produženje tova od 100 na 130 kg smanjilo je dnevne priraste za: 72, 75 i 70 g (P<0, 01), povećalo konverziju hrane za 0, 32, 0, 41 i 0, 37 kg i smanjilo % mesa u polovicama za: 1, 80, 2, 20 i 2, 83% (P<0, 01). Na postotak mesa u polovicama imao je utjecaj i genotip svinja. Najveći % mesa imao je genotip F1 (švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Kakvoća mesa procijenjena je na temelju % intramuskularne masti u mesu, gubljenja vode u mesu i boje mesa. Najlošiju kakvoću mesa imao je genotip sa pietrenom. Produženje tova sa 100 na 130 kg povoljno je utjecalo na kakvoću tkiva kod sva tri genotipa. Na temelju dobivenih rezultata proizlazi da genotip svinja dobiven križanjem s pietrenom unatoč najvećoj mesnatosti polovica, nije pogodan za preradu u trajne proizvode, radi slabije kakvoće mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)