Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 153073

Alergija na hranu


Adam Perl, Marija; Lukić, Marko; Perl, Antonija; Pirički, Željko; Kuti, Jadranka
Alergija na hranu // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 18-18 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 153073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergija na hranu
(Food allergy)

Autori
Adam Perl, Marija ; Lukić, Marko ; Perl, Antonija ; Pirički, Željko ; Kuti, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 18-18

Skup
11. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
alergija; dijetalna prehrana
(allergy; nutrition)

Sažetak
Alergija ili imunološka preosjetljivost na određenu hranu ili komponentu hrane je bolesna reakcija organizma, a nastaje nakon ponovljene konzumacije neke hrane koja je za većinu ljudi potpuno bezopasna. To je nasljedna bolest, a njačešće se javlja u ranijoj dječjoj dobi. Iako se alergijske reakcije mogu javiti na svaku hranu najčešći uzročnici su bjelančevine jaja, mlijeka, kikirikija, ribe, peradi, zatim raznih vrsta brašna, mahunarki uključivo i soju. Šećeri, a kao i masti su rjeđi alergeni. Simptomi alergije su individualni i variraju po vremenu i intenzitetu manifestacije. Očituju se na gotovo cijelom tijelu, a najčešće na koži lica, dišnim organima i probavnom sustavu. Utvrđivanje alergije na hranu istovremeno je i lako i teško. Počinje se s detaljnom anamnezom bolesnika i članova obitelji, provodi se kompletni liječnički pregled s određenim laboratorijskim pretragama, te razgovor o uočenim reakcijama nakon uzimanja određene namirnice. Liječenje nutritivne alergije provodi se prvenstveno dijetom i to ili eleiminacijskom ili provokacijskom. Eliminacijska dijeta ima svrhu sprječavanja kontakta s alergenom. sastoji se u tome da se iz bolesnikove prehrane izbaci inkriminirajuća hrana na koju se sumnja da dovodi do pokretanja alergijske reakcije. Ona mora biti ograničena vremenski na 10-14 dana, naročito kod dojenčadi i male djece kako ne bi došlo do pothranjenosti. Kod odraslih ona se provodi 6 mjeseci do 2 godine time da se tijekom liječenja postepeno uvode pojedine namirnice i to prvo u kuhanom, zatim u pečenom i na kraju u sirovom obliku. nasuprot ovoj postoji i provokacijska dieta koja se zasniva na tome da se inkriminirajući nutritivni alergen prvo isključi iz prehrane, ali se nakon određenog vremena ponovo daje pacijentu i to u određenim vremenskim razmacima. Na ta se način s velikom sigurnošću utvrde namirnice s alergijskim učinkom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Adam Perl, Marija; Lukić, Marko; Perl, Antonija; Pirički, Željko; Kuti, Jadranka
Alergija na hranu // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 18-18 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Adam Perl, M., Lukić, M., Perl, A., Pirički, Ž. & Kuti, J. (2004) Alergija na hranu. U: Piližota, V. (ur.)Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Adam Perl, Marija and Luki\'{c}, Marko and Perl, Antonija and Piri\v{c}ki, \v{Z}eljko and Kuti, Jadranka}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {18-18}, keywords = {alergija, dijetalna prehrana}, title = {Alergija na hranu}, keyword = {alergija, dijetalna prehrana}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Adam Perl, Marija and Luki\'{c}, Marko and Perl, Antonija and Piri\v{c}ki, \v{Z}eljko and Kuti, Jadranka}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {18-18}, keywords = {allergy, nutrition}, title = {Food allergy}, keyword = {allergy, nutrition}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font