Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 152912

Povećanje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za povećanje konkurentnosti na svjetskom turističkom tržištu


Avelini Holjevac, Ivanka
Povećanje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za povećanje konkurentnosti na svjetskom turističkom tržištu // Kvaliteta i konkurentnost / Bačun, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2004. str. 15-15 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 152912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povećanje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za povećanje konkurentnosti na svjetskom turističkom tržištu
(Increasing of Quality and Productivity in Croatian Hotel Industry)

Autori
Avelini Holjevac, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Kvaliteta i konkurentnost / Bačun, Dubravka - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2004, 15-15

Skup
5. hrvatska konferencija o kvaliteti

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 17.05.2004. - 18.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kvaliteta; standardi; TQM; produktivnost rada; konkurentnost; hotelska industrija
(quality; standards; TQM; productivity; competitiveness; hotel industry)

Sažetak
Sadašnji nivo kvalitete većine hrvatskih proizvoda i usluga i produktivnost rada ne zadovoljavaju svjetske i europske standarde. Izlaz iz gospodarske krize moguć je samo podizanjem kvalitete i produktivnosti rada i konkurentnosti. To potvrđuju teorija i praksa Upravljanja potpunom kvalitetom (TQM). Mjere za ostvarenje tog cilja leže u aktivnostima menadžmenta kojima se utječe na sve faktore za podizanje kvalitete i produktivnosti rada. Posebno se ističu standardi rada i standardi kvalitete proizvoda i usluga. Rad je fokusiran na kvalitetu hotelskih usluga i produktivnost rada u hotelskoj industriji. U uvodnom dijelu se iznosi suvremena teorijska podloga TQM i modela za mjerenje i ocjenjivanje poslovne izvrsnosti fokusirano na područje kvalitete i produktivnosti. Posebno je obrađena Demingova teorija kvalitete i produktivnosti rada navedena u njegovoj najpoznatijoj knjizi "Out of the Crisis". Iznose se i obrađuju rezultati istraživanja kvalitete i produktivnosti rada u hrvatskoj hotelskoj industriji. Daje se pregled suvremenih modela mjerenja i ocjenjivanja poslovne izvrsnosti (EFQM Excellence Model i Balanced Scorecard) i posebno standardnih međunarodnih mjerila i pokazatelja produktivnosti rada, specifičnih za hotelsku industriju, na primjerima najuspješnijih europskih turističkih zemalja (Francuske i Austrije). Na kraju se iznose konkretne poticajne mjere i alati menadžmenta pomoću kojih je moguće povećati kvalitetu hotelskih usluga i produktivnost rada i time povećati konkurentnost hrvatskog turizma na svjetskom turističkom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0116001

Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Ivanka Avelini-Holjevac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Avelini Holjevac, Ivanka
Povećanje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za povećanje konkurentnosti na svjetskom turističkom tržištu // Kvaliteta i konkurentnost / Bačun, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2004. str. 15-15 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Avelini Holjevac, I. (2004) Povećanje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za povećanje konkurentnosti na svjetskom turističkom tržištu. U: Bačun, D. (ur.)Kvaliteta i konkurentnost.
@article{article, author = {Avelini Holjevac, Ivanka}, editor = {Ba\v{c}un, D.}, year = {2004}, pages = {15-15}, keywords = {kvaliteta, standardi, TQM, produktivnost rada, konkurentnost, hotelska industrija}, title = {Pove\'{c}anje kvalitete i produktivnosti u hrvatskoj hotelskoj industriji - uvjet za pove\'{c}anje konkurentnosti na svjetskom turisti\v{c}kom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {kvaliteta, standardi, TQM, produktivnost rada, konkurentnost, hotelska industrija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za kvalitetu (HDK)}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Avelini Holjevac, Ivanka}, editor = {Ba\v{c}un, D.}, year = {2004}, pages = {15-15}, keywords = {quality, standards, TQM, productivity, competitiveness, hotel industry}, title = {Increasing of Quality and Productivity in Croatian Hotel Industry}, keyword = {quality, standards, TQM, productivity, competitiveness, hotel industry}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za kvalitetu (HDK)}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font