Pregled bibliografske jedinice broj: 152070
Moderan pristup gnojidbi vinograda
Moderan pristup gnojidbi vinograda // Glasnik zaštite bilja, 5 (2003), 50-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 152070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Moderan pristup gnojidbi vinograda
(Modern approach of vineyard fertilization)
Autori
Gluhić, David
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2003);
50-68
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
gnojidba; vinograd; vinova loza; makroelementi; mikroelementi; fertigacija
(fertilization; vineyard; vine; macroelements; microelements; fertigation)
Sažetak
Moderan uzgoj vinove loze, vinskih ali i stolnih sorata, zahtjeva moderan tehnološki pristup gnojidbi. Gnojidbom vinograda u intenzivnoj vinogradarskoj proizvodnji, omogućuje se postizanje redovitih i visokih prinosa, osigurava dobra kvaliteta grožđa, povećava otpornost loze prema niskim temperaturama, bolestima i štetnicima te popravljaju fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla. Gnojidba vinograda vrlo je složen tehnološki zahvat, zbog specifičnih svojstava vinove loze, a glavne karakteristike su slijedeće: 1. Vinova loza je višegodišnja kultura koja razvija trajne organe – stablo, krakove, rozgvu, koja sadrže znatnu količinu hranjivih elemenata. Ti se elementi koriste za razvoj i zbog toga loza postepeno reagira na gnojidbu 2. Glavna masa korijenova sustava loze smještena je na dubini 25-60 cm, a ukoliko su uvjeti tlu povoljni i znatno dublje. Zbog takvog razvoja korijena loza zauzima veliki volumen tla i u toj velikoj masi tla teško je pravilno i jednolično rasporediti hranjiva na najpovoljniju dubinu i osigurati da ona dođu u kontakt sa svim aktivnim korijenjem 3. Čokoti vinove loze počinju prinositi tek 2-3 godine nakon sadnje, a punu rodnost postižu kasnije, u 5-7 godini uzgoja Zbog navedenih čimbenika za gnojidbu vinograda ne postoji takav recept koji bi vrijedio za sve uvjete proizvodnje, već se i način gnojidbe i količina gnojiva neprestano mijenjaju i usklađuju s ostalim uvjetima proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0147001
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
David Gluhić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract