Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 151872

Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa


Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Kušec, Goran; Hanžek, Danica; Gutzmirtl, Draženka
Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 46 (2004), 5; 227-236 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


CROSBI ID: 151872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa
(Indicators of carcass and meat quality of pigs)

Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Kušec, Goran ; Hanžek, Danica ; Gutzmirtl, Draženka

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 46 (2004), 5; 227-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
svinja ; genotip ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mišićnog tkiva
(pig ; genotype ; carcass quality ; meat quality)

Sažetak
U radu se istražuju mesnatost svinjskih trupova i kvalitativna svojstva dugog leđnog mišića (MLD). Na svinjskim trupovima (n=441) različitih genotipova (čiste pasmine, dvopasminski i tropasminski križanci) istražena je kvaliteta trupova i mišićnog tkiva. Prosječna mesnatost prema Pravilniku (1999., 2001.) iznosila je 53, 03%, a potpunim rasijecanjem polovica i raščlambom na tkiva 55, 12%. Posebno su analizirani tropasminski križanci: 1. skupina (ŠLxVJ)xNJL (n=24) ; 2. skupina (ŠLxVJ)xP (n=35) i 3. skupina (NJLxVJ)xP (n=41). Najveći udio mišićnog tkiva u polovicama imala je 3. skupina (61, 01% odnosno 63, 08%). Najbolja svojstva kvalitete mišićnog tkiva, s obzirom na pH45 (6, 09) pH24 (5, 71) i Sp.v.v. (8, 82 cm2), imale su polovice 1. skupine, čije su se prosječne vrijednosti gotovo podudarale s prosjekom svih istraživanih polovica. Kod križanaca s pietrenom kao terminalnom pasminom nerasta (2. i 3. skupina) utvrđena su nepoželjna svojstva mesa. Istraživanje je pokazalo da korištenje izrazito mesnatih pasmina u uporabnim križanjima povećava prinos mesa u trupovima svinja, ali istovremeno utječe na nepoželjnu pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Kušec, Goran; Hanžek, Danica; Gutzmirtl, Draženka
Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 46 (2004), 5; 227-236 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)
Kralik, G., Petričević, A., Kušec, G., Hanžek, D. & Gutzmirtl, D. (2004) Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 46 (5), 227-236.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Ku\v{s}ec, Goran and Han\v{z}ek, Danica and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka}, year = {2004}, pages = {227-236}, keywords = {svinja, genotip, kvaliteta polovica, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}nog tkiva}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {46}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa}, keyword = {svinja, genotip, kvaliteta polovica, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}nog tkiva} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Ku\v{s}ec, Goran and Han\v{z}ek, Danica and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka}, year = {2004}, pages = {227-236}, keywords = {pig, genotype, carcass quality, meat quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {46}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Indicators of carcass and meat quality of pigs}, keyword = {pig, genotype, carcass quality, meat quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font