Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 151846

Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa


Ivanković, Stanko; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Škrtić, Zoran
Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa // Poljoprivreda (Osijek), 10 (2004), 1; 55-61 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 151846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa
(The effect of enrichment of diets with n-3 PUFA on the quality traits of poultry meat)

Autori
Ivanković, Stanko ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Škrtić, Zoran

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 10 (2004), 1; 55-61

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tovni pilići ; tehnološka svojstva ; kemijski sastav ; EPA ; DHA
(broilers ; technological traits ; chemical composition ; EPA ; DHA)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj obogaćivanja obroka eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnim kiselinama na tehnološka svojstva i kemijski sastav mesa pilića. Tovni pilići podijeljeni su u pet skupina (kontrolna 0, 0% i pokusne skupine s dodanih 0, 5%, 1%, 1, 5% i 2% pripravka Pronova Biocare Epax 3000 T6 PBA u završnim krmnim smjesama). Između istraživanih skupina pilića nije utvrđena statistički značajna razlika (P>0, 05) za pH1 vrijednost, Sp.v.v. i konzistenciju mišića prsa. Pokusna skupina pilića hranjena s dodatkom 1, 5% PBE imala je statistički značajno veću (P<0, 01) Göfo- vrijednost u odnosu na ostale skupine. Statistički visoko značajan (P<0, 01), odnosno statistički značajan (P<0, 05) utjecaj obogaćivanja obroka EPA-om i DHA-om zabilježen je s obzirom na udio vode, masti i bjelančevina u prsima, odnosno na udio vode u zabatcima. Povećanjem udjela PBA pripravka u obrocima za tovne piliće, statistički značajno (P<0, 01) povećavao se VLC ekvivalent u mišićima prsa i zabataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Antun Petričević (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Stanko; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Škrtić, Zoran
Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa // Poljoprivreda (Osijek), 10 (2004), 1; 55-61 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ivanković, S., Kralik, G., Petričević, A. & Škrtić, Z. (2004) Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa. Poljoprivreda (Osijek), 10 (1), 55-61.
@article{article, author = {Ivankovi\'{c}, Stanko and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2004}, pages = {55-61}, keywords = {tovni pili\'{c}i, tehnolo\v{s}ka svojstva, kemijski sastav, EPA, DHA}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Utjecaj oboga\'{c}ivanja obroka pili\'{c}a s n-3 PUFA na svojstva kakvo\'{c}e mesa}, keyword = {tovni pili\'{c}i, tehnolo\v{s}ka svojstva, kemijski sastav, EPA, DHA} }
@article{article, author = {Ivankovi\'{c}, Stanko and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2004}, pages = {55-61}, keywords = {broilers, technological traits, chemical composition, EPA, DHA}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {The effect of enrichment of diets with n-3 PUFA on the quality traits of poultry meat}, keyword = {broilers, technological traits, chemical composition, EPA, DHA} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB International
  • Nacionalna i sveučilišna hrvatska biblioteka





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font