Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 151842

Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu


Kralik, Gordana; Canecki, Katica
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 45 (2003), 5; 283-292 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 151842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu
(Factors of chicken meat production with emphasis on feeding regime)

Autori
Kralik, Gordana ; Canecki, Katica

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 45 (2003), 5; 283-292

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
pile ; hranidba ; FA ; omega-3
(chicken ; feeding ; FA ; omega-3)

Sažetak
U radu se prikazuje proizvodnja brojlera u Hrvatskoj, kao i organizacija ove proizvodnje s posebnim osvrtom na proizvodna svojstva Ross 308 i Cobb 500 provenijencije. Visoka razina očitovanja genetskog potencijala zahtijeva podešavanje svih relevantnih čimbenika u lancu proizvodnje. U radu se posebno ističe značaj hranidbe u pogledu izbora krmiva i sadržaja hranjivih tvari koje ovise o trajanju tova, proizvodnom tipu, spolu i provenijenciji pilića. Sastav obroka može utjecati na prehrambenu kvalitetu mesa brojlera, što omogućava "dizajniranje" profila masnih kiselina u lipidima mišićnog tkiva. Povećani sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu pilića, kao što su a-linolenska, eikopentaenska i dokosaheksaenska, može povoljno djelovati na zdravlje konzumenata prema suvremenim spoznajama humanih nutricionista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Canecki, Katica
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 45 (2003), 5; 283-292 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kralik, G. & Canecki, K. (2003) Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 45 (5), 283-292.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Canecki, Katica}, year = {2003}, pages = {283-292}, keywords = {pile, hranidba, FA, omega-3}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {45}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {\v{C}imbenici proizvodnje pile\'{c}eg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu}, keyword = {pile, hranidba, FA, omega-3} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Canecki, Katica}, year = {2003}, pages = {283-292}, keywords = {chicken, feeding, FA, omega-3}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {45}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Factors of chicken meat production with emphasis on feeding regime}, keyword = {chicken, feeding, FA, omega-3} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agris
  • CAB Abstracts
  • COBISS
  • FSTA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font