Pregled bibliografske jedinice broj: 151842
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim osvrtom na hranidbu // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 45 (2003), 5; 283-292 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 151842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnje pilećeg mesa s posebnim
osvrtom na hranidbu
(Factors of chicken meat production with emphasis
on feeding regime)
Autori
Kralik, Gordana ; Canecki, Katica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 45
(2003), 5;
283-292
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
pile ; hranidba ; FA ; omega-3
(chicken ; feeding ; FA ; omega-3)
Sažetak
U radu se prikazuje proizvodnja brojlera u Hrvatskoj, kao i organizacija ove proizvodnje s posebnim osvrtom na proizvodna svojstva Ross 308 i Cobb 500 provenijencije. Visoka razina očitovanja genetskog potencijala zahtijeva podešavanje svih relevantnih čimbenika u lancu proizvodnje. U radu se posebno ističe značaj hranidbe u pogledu izbora krmiva i sadržaja hranjivih tvari koje ovise o trajanju tova, proizvodnom tipu, spolu i provenijenciji pilića. Sastav obroka može utjecati na prehrambenu kvalitetu mesa brojlera, što omogućava "dizajniranje" profila masnih kiselina u lipidima mišićnog tkiva. Povećani sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu pilića, kao što su a-linolenska, eikopentaenska i dokosaheksaenska, može povoljno djelovati na zdravlje konzumenata prema suvremenim spoznajama humanih nutricionista.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079020
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gordana Kralik
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agris
- CAB Abstracts
- COBISS
- FSTA