Pregled bibliografske jedinice broj: 151821
Valorizacija kvalitete plodova breskve s područja Fruške gore
Valorizacija kvalitete plodova breskve s područja Fruške gore, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 151821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija kvalitete plodova breskve s područja Fruške gore
(Evaluation of the peach fruit quality from the zone of Fruška gora)
Autori
Kraljević, Božica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.07
Godina
2004
Stranica
27
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Prunus persica; kvaliteta ploda; boja; tvrdoća; suha topiva tvar
(Prunus persica; fruit quality; colour; firmness; total soluble solids)
Sažetak
U nasadu bresaka na području Fruške gore (blizina Bapske) u dva navrata tijekom srpnja 2002. godine uzeti su uzorci plodova šest različitih sorata breskve: Nectar A2, Royal Gem, Caldesi 2010, Stark Redgold, Glohaven i New Jersey 58. Provedena su mjerenja visine, širine, debljine i mase ploda, te masa koštice, suhe topive tvari, ukupnih kiselina i boje ploda. Razlika između sorata bila je značajna za sva proučavana svojstva, osim za odnos širine i debljine. Dobiveni rezultati ukazuju da je sorta Royal Gem bila najkrupnija, a sorta Glohaven najsitnija. Sve sorte imale su dovoljno čvrsto meso, te su time bile pogodne za transport i čuvanje. Boja kožice i mesa ploda značajnije se razlikovala između sorata ako se u obzir uzimala tamnija strana tj. ona koja je bila izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Kako bi se utvrdilo da li sorte koje uvodimo u proizvodnju na području Fruške gore postižu kvalitetu koja se danas traži na tržištu, potrebno je i ubuduće provoditi ovakva istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)