Pregled bibliografske jedinice broj: 151329
Glosar kuhinjske i kulinarske terminologije romanskog podrijetla u splitskome dijalektu
Glosar kuhinjske i kulinarske terminologije romanskog podrijetla u splitskome dijalektu. Split: Hrvatsko-talijanska kulturna udruga, 2004 (monografija)
CROSBI ID: 151329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glosar kuhinjske i kulinarske terminologije romanskog podrijetla u splitskome dijalektu
(Glossary of the Kitchen and Culinary Terminology of Romance Origin in the Dialect of Split)
Autori
Šimunković, Ljerka ; Kezić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Hrvatsko-talijanska kulturna udruga
Grad
Split
Godina
2004
Stranica
129
ISBN
953-99197-1-1
Ključne riječi
glosar; kuhinjska i kulinarska terminologija; romansko podrijetlo; splitski dijalekt
(glossary; kitchen and culinary terminology; Romance origin; dialect of Split)
Sažetak
Knjiga se sastoji iz dva dijela. Prvi uvodni dio donosi opis povijesnih prilika presudnih za formiranje splitskoga dijalekta, zatim razradu metodološkog pristupa u izradi glosara te rezultate ankete. Drugi dio sadrži glosar koji bilježi 467 pojmova splitskoga dijalekta određenih romanskim podrijetlom te pripadnošću semantičkom polju kuhinjske i kulinarske terminologije. Pojmovi su poredani abecednim slijedom. Svaki je pojam naglašen i označen odgovarajućom gramatičkom odrednicom (genitiv jednine ili množine i gramatički rod te, kad je riječ o množini, broj) iza koje slijedi književni sinonim ili definicija značenja, te, kad je riječ o pripadnicima biljnog ili životinjskog svijeta, latinski naziv. Zatim slijedi etimološki opis u kojem autorice uz podrijetlo pojma navode i odgovarajuće rječnike romanskih jezika ili dijalekata te dijalekatske rječnike splitske regije koji ga bilježe. Članak zaključuju situacijskim kontekstom koji dotični pojam smješta u usta govornika, nažalost, uglavnom onih starijih, budući da je danas splitski dijalekt sve siromašniji dijalektalizmima romanskog podrijetla. Cilj je, dakle, ovoga glosara jasan: zabilježiti kuhinjske i kulinarske termine romanskog podrijetla u splitskome dijalektu, ukazati na njihovu povijesnu i tradicijsku vrijednost i sačuvati ih od potpunog zaborava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija