Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 151095

Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice


Vedrina-Dragojević, Irena; Svečnjak, Zlatko; Šebečić, Blaženka; Vitali, Dubravka
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice // 11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb : Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 50-50 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 151095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice
(Effect of additional feeding and agrotechical conditions on crude proteins content in various wheat sorts)

Autori
Vedrina-Dragojević, Irena ; Svečnjak, Zlatko ; Šebečić, Blaženka ; Vitali, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta - Zagreb : Kutina : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 50-50

ISBN
9536894173

Skup
Ružičkini dani (11 ; 2004)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pšenica; prihrana; proteini
(wheat; additional feeding; proteins)

Sažetak
Proizvodi na bazi cerealija široko su zastupljeni u svakodnevnoj prehrani, a potrošači se sve češće odlučuju na proizvode (kruh, pecivo, tjestenina, keksi, itd.) od integralnog brašna (brašno punog zrna pšenice, prekrupa). Poznato je da je puno zrno pšenice, koja je najzastupljenija cerealija u prehrani ljudi, izvor visokomolekularnih ugljikohidrata, osigurava proteine i esencijalne amino i masne kiseline. Također, bogati je izvor antioksidansa, uključujući vitamine i minerale u tragovima, prehrambenih vlakana, a istovremeno ima nisko količine masti. Upravo zbog ovog prirodnog potencijala pšenice, prehrana proizvodima na bazi punog zrna ove cerealije može značajno doprinijeti sprječavanju nastanka niza bolesti (dijabetes, hipertenzija, srčana oboljenja i neke vrste karcinoma). Proteini koji imaju najveću važnost u određivanju funkcionalnih svojstava pšeničnog brašna esencijalna su komponenta hrane potrebne za normalan rad organizma (1-4). Budući da udio i nutritivna kvaliteta proteina ovisi o nizu faktora, ova naša istraživanja vezana su za utjecaj prihrane i agrotehničkih uvjeta na količinu proteina u zrnu različitih sorta pšenice uzgojenih u pet repeticija tijekom dvije vegetacijske godine. Ukupni dušik određen je Kjeldahlovom metodom (Büchi destilacijska jedinica). Za konverziju dušika u protein korišten je faktor 5.7 (faktor za pšenicu, pšenično brašno i pšenične proizvode). Mega-Moisture Analyser (Milestone) korišten je za određivanje udjela vode. Ovisno o sorti pšenice, godini uzgoja, primjenjenoj agrotehnici (niska - ekstenzivna proizvodnja, visoka - intenzivna proizvodnja) i prihrani (standardna prihrana dušikom, dodatna kasna folijarna prihrana dušikom) udio proteina izražen na suhu tvar uzorka kreće se od 8.40 - 14.61 g/100g. Utvrđena je relativno velika varijabilnost u količini proteina između pojedinih repeticija. Analiza rezultata pokazuje značajan utjecaj primjenjene prihrane i agrotehnike na udio proteina u ispitivanim sortama pšenice, a upućuje i na neke druge faktore koji bitno mogu utjecati na pojačanu sintezu proteina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0006621

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vedrina-Dragojević, Irena; Svečnjak, Zlatko; Šebečić, Blaženka; Vitali, Dubravka
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice // 11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb : Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 50-50 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Vedrina-Dragojević, I., Svečnjak, Z., Šebečić, B. & Vitali, D. (2004) Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice. U: Piližota, V. (ur.)11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Sve\v{c}njak, Zlatko and \v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Vitali, Dubravka}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {50-50}, keywords = {p\v{s}enica, prihrana, proteini}, isbn = {9536894173}, title = {Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina razli\v{c}itih sorta p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, prihrana, proteini}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Sve\v{c}njak, Zlatko and \v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka and Vitali, Dubravka}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {50-50}, keywords = {wheat, additional feeding, proteins}, isbn = {9536894173}, title = {Effect of additional feeding and agrotechical conditions on crude proteins content in various wheat sorts}, keyword = {wheat, additional feeding, proteins}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font