Pregled bibliografske jedinice broj: 151095
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice // 11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb : Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 50-50 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 151095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prihrane i agrotehnike na udio sirovih proteina različitih sorta pšenice
(Effect of additional feeding and agrotechical conditions on crude proteins content in various wheat sorts)
Autori
Vedrina-Dragojević, Irena ; Svečnjak, Zlatko ; Šebečić, Blaženka ; Vitali, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
11. Ružičkini dani : knjiga sažetaka
/ Piližota, Vlasta - Zagreb : Kutina : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 50-50
ISBN
9536894173
Skup
Ružičkini dani (11 ; 2004)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pšenica; prihrana; proteini
(wheat; additional feeding; proteins)
Sažetak
Proizvodi na bazi cerealija široko su zastupljeni u svakodnevnoj prehrani, a potrošači se sve češće odlučuju na proizvode (kruh, pecivo, tjestenina, keksi, itd.) od integralnog brašna (brašno punog zrna pšenice, prekrupa). Poznato je da je puno zrno pšenice, koja je najzastupljenija cerealija u prehrani ljudi, izvor visokomolekularnih ugljikohidrata, osigurava proteine i esencijalne amino i masne kiseline. Također, bogati je izvor antioksidansa, uključujući vitamine i minerale u tragovima, prehrambenih vlakana, a istovremeno ima nisko količine masti. Upravo zbog ovog prirodnog potencijala pšenice, prehrana proizvodima na bazi punog zrna ove cerealije može značajno doprinijeti sprječavanju nastanka niza bolesti (dijabetes, hipertenzija, srčana oboljenja i neke vrste karcinoma). Proteini koji imaju najveću važnost u određivanju funkcionalnih svojstava pšeničnog brašna esencijalna su komponenta hrane potrebne za normalan rad organizma (1-4). Budući da udio i nutritivna kvaliteta proteina ovisi o nizu faktora, ova naša istraživanja vezana su za utjecaj prihrane i agrotehničkih uvjeta na količinu proteina u zrnu različitih sorta pšenice uzgojenih u pet repeticija tijekom dvije vegetacijske godine. Ukupni dušik određen je Kjeldahlovom metodom (Büchi destilacijska jedinica). Za konverziju dušika u protein korišten je faktor 5.7 (faktor za pšenicu, pšenično brašno i pšenične proizvode). Mega-Moisture Analyser (Milestone) korišten je za određivanje udjela vode. Ovisno o sorti pšenice, godini uzgoja, primjenjenoj agrotehnici (niska - ekstenzivna proizvodnja, visoka - intenzivna proizvodnja) i prihrani (standardna prihrana dušikom, dodatna kasna folijarna prihrana dušikom) udio proteina izražen na suhu tvar uzorka kreće se od 8.40 - 14.61 g/100g. Utvrđena je relativno velika varijabilnost u količini proteina između pojedinih repeticija. Analiza rezultata pokazuje značajan utjecaj primjenjene prihrane i agrotehnike na udio proteina u ispitivanim sortama pšenice, a upućuje i na neke druge faktore koji bitno mogu utjecati na pojačanu sintezu proteina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0006621
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Vedrina-Dragojević
(autor)
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Blaženka Šebečić
(autor)
Zlatko Svečnjak
(autor)