Pregled bibliografske jedinice broj: 150674
Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza
Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza // Knjiga sažetaka 11. Ružičkini dani
Vukovar, Hrvatska, 2004. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 150674 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza
(Effect of anthocyanins on total activity of guaiacol peroxidase)
Autori
Šimunić, Valentina ; Kovač, Spomenka ; Lepeduš, Hrvoje ; Gašo-Sokač, Dajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 11. Ružičkini dani
/ - , 2004
Skup
11. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antocijanini; aktivnost peroksidaza
(anthocyanins; peroxidase activity)
Sažetak
Biokemijske procese nastajanja kisika u našem organizmu kataliziraju enzimi prisutni u organizmu (katalaze, oksidaze, peroksidaze...). Aktivnost peroksidaza može u nekim slučajevima dovesti do nastajanja reaktivnih kisikovih čestica (ROS) razgradnjom H2O2. ROS je zajednički naziv za sve radikalske i druge neradikalske, ali vrlo reaktivne vrste generirane iz kisika. ROS mogu uzrokovati peroksidaciju masti, oštećuju vitalno važne strukture poput staničnih membrana, razaraju dezoksiribonukleinsku kiselinu (DNA) koja je osnovni sastojak jezgre svake stanice, oštećuju reparatorne enzime genetskog materijala i time stvaraju preduvjete za nastanak degenerativnih i zloćudnih oboljenja. Dokazano je da se biljne peroksidaze mogu vezati sa fenolnim supstratima i kristalizirati u kompleksima što može utjecati i na njihovu aktivnost. U radu je ispitivan utjecaj različitih koncentracija antocijanina na aktivnost peroksidaza. Antocijani se ubrajaju u flavonoide zbog karakterističnog C6C3C6 ugljikovog skeleta. Antocijanini su izolirani iz višanja kolonskom kromatografijom pomoću XAD-2 Amberlit smole1, dok je ekstrakt biljnih peroksidaza izoliran iz lišća višnje2. Ukupna aktivnost gvajacilnih peroksidaza određena je spektrofotometrijski mjerenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 470 nm. Rezultati pokazuju očit utjecaj antocijanina na aktivnost peroksidaza. Utvrđeno je da se povećenjem koncentracije antocijanina smanjuje aktivnost gvajacilnih peroksidaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113006
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Valentina Bušić
(autor)
Dajana Gašo-Sokač
(autor)
Hrvoje Lepeduš
(autor)
Spomenka Kovač
(autor)