Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 150058

Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja


Barač, Davorin
Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja, 2004., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 150058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja
(The effect of De-Odorase on the microclimatic conditions in pig fattening)

Autori
Barač, Davorin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2004

Stranica
35

Mentor
Vučemilo, Marija

Ključne riječi
tovilište; amonijak; De-Odoraza; svinje
(feedlot; ammonia; De-Odorase; pigs)

Sažetak
Intenzivna svinjogojska proizvodnja izvor je zračnih onečišćenja koja mogu štetno djelovati na zdravlje i produkciju životinja, kao i ljudi koji rade u takvim objektima. Smještaj i držanje svinja u velikoj aglomeraciji na relativno malom prostoru na rešetkastom podu generira velike količine tekućeg gnoja koji se skuplja ispod rešetki. Raspadom tekućeg gnoja stvaraju se razni štetni plinovi koji štetno djeluju na zdravlje svinja. Među njima najznačajniji štetni plin je amonijak. Istraživanje je obavljeno na svinjogojskoj farmi u okolici Zagreba, u tovilištu. Pokusnoj skupini u hranu je dodano 125 g De-odoraze na tonu hrane. U četiri navrata tijekom pokusa u studenom 2002. godine i siječnju 2003 godine istraživan je mikroklimatski kompleks s posebnim osvrtom na sadržaj amonijaka, bakterija i gljivica u zraku. Mikroklimatski pokazatelji su uglavnom u preporučenim granicama za tu kategoriju svinja. Koncentracija amonijaka određivana je u četiri navrata tijekom istraživanja na tri mjesta u objektu, u prednjem, srednjem i stražnjem dijelu objekta. U pokusnom objektu vrijednosti su iznosile od 3 ppm do 19 ppm, a u kontrolnom objektu od 4 ppm do 19 ppm. Sarno su za vrijeme drugog mjerenja vrijednosti za arnonijak bile niže u kontrolnom objektu. Od ukupno četiri mjerenja u tri je navrata utvrđen manji sadržaj amonijaka u zraku tovilišta gdje je u hranu dodavana De-Odoraza. Da bi se dobili što vjerodostojniji podaci pokus treba ponoviti. Usporedo je istraživan sadržaj ugljičnog dioksida, koji je u pokusnom objektu iznosio od 0.17 vol% do 0.47 vol%, a u kontrolnom od 0.20 vol% do 0.39 vol%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053363

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Vučemilo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barač, Davorin
Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja, 2004., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Barač, D. (2004) 'Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bara\v{c}, Davorin}, year = {2004}, pages = {35}, keywords = {tovili\v{s}te, amonijak, De-Odoraza, svinje}, title = {Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja}, keyword = {tovili\v{s}te, amonijak, De-Odoraza, svinje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bara\v{c}, Davorin}, year = {2004}, pages = {35}, keywords = {feedlot, ammonia, De-Odorase, pigs}, title = {The effect of De-Odorase on the microclimatic conditions in pig fattening}, keyword = {feedlot, ammonia, De-Odorase, pigs}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font