Pregled bibliografske jedinice broj: 14953
Odnosi i kakvoća tkiva u polovicama različitih genotipova svinja
Odnosi i kakvoća tkiva u polovicama različitih genotipova svinja // Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća / XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 224-225 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 14953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnosi i kakvoća tkiva u polovicama različitih genotipova svinja
(Ratio and quality of tissue in the halves of different pig genotypes)
Autori
Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Petričević, Antun ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća / XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 224-225
Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svinje; mesnatost polovica; mišićno masno i koštano tkivo; tehnološka svojstva; pH1; pHu; sp.v.v.; konzistencija; boja; korelacija; regresija
(pigs; carcass lean; muscle and fat tissue; meat quality; technologica traits; pH1; pH1; W.H.C; firmness; color; correlation; regresssion)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na polovicama od tri skupine tovljenika: A švedski landras (ŠL x ŠL, n = 47), B križanci (AB x ŠL, n = 38) i C hypor hibrida (AB x CD, n=54). Isti AB nerastovi roditeljske linije hypor bili su očevi ABŠL i ABCD tovljenika. Za sve jedinke bili su jednaki uvjeti tova, transporta do klaonice te postupci klanja i hlađenja polovica. Na liniji klanja u desnoj ohlađenoj polovici metodom rasjecanja i odvajanja tkiva (Weniger i sur. 1963) utvrđeni su postotni udjeli mišićnog, masnog i koštanog tkiva, kao i tkiva od dijelova buta i leđa. U m. longissimus dorsi (između 13. i 14. rebra) mjerena su tehnološka svojstva pH1 (45 min, postmortem) i pHu (24 sata nakon hlađenja), a na uzorku mesa od m.l.d., sposobnost vezivanja vode (sp.v.v cm2.) i konzistencija cm2 metodom kompresije na filter papiru (R. Grau, R. Hamm, 1952.) dok je boja utvrđivana japanskom metodom (1 najtamnije 6 najsvjetlije W.A.G.Cop 1989). Premda su utvrđene statistički signifikantne razlike za udjele mišićnog i masnog tkiva u polovicama kao i od dijelova buta i leđa između skupina A B i C, za tehnološka svojstva pH1 6, 39, 6, 31, 6, 38, pHu 5, 81, 5, 81, 5, 81, boju 2, 82, 2, 88, 2, 93, i konzistenciju cm2 4, 17, 4, 18, 4, 30, nisu utvrđene statističke razlike, osim za sp.v.v. između skupina A 8, 02 cm2 i C 7, 18 cm2. Statistički signifikantni koeficijenti korelacije i regresije utvrđeni su samo unutar skupine A za svojstva sp.v.v. i boje u odnosu na udjel mišićnog tkiva u polovici 0, 2824 (sign.na razini pet posto), - 0, 1054 (sign.na razini pet posto), 0, 2955 (sign.na razini jedan posto), 0, 0461 (sign.na razini jedan posto), te u odnosu na masno tkivo 0, 3187 (sign.na razini jedan posto), 0, 1082 (sign.na razini jedan posto) i 0, 3020 (sign.na razini jedan posto), -0, 0428 (sign.na razini jedan posto), a također istog smjera i jakosti utvrđena je veza između tih svojstava i udjela mišićnog i masnog tkiva u polovici od buta. Aditivno nasljeđivanje svojstava mišićnog tkiva omogućava u F1 generaciji poboljšanje odnosa mišićnog i masnog tkiva u polovicama upotrebom termalnih nerastova selekcioniranih na visoku mesnatost, dok tehnološka svojstva kakvoće mesa u polovici ostaju u granicama normalnih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo