Pregled bibliografske jedinice broj: 14941
Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline
Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline // Mljekarstvo, 49 (1999), 1; 27-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 14941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline
(Prebiotic substrates and lactic acid bacteria)
Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49
(1999), 1;
27-46
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
prebiotici; probiotici; bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije
(prebiotics; probiotics; lactic acid bacteria; bifidobacteria)
Sažetak
Radi sve veće popularizacije proizvoda prirodnog podrijetla, osobito u području prehrane i prehrambenih aditiva, u posljednje je vrijeme intenzivirana uporaba sporo apsorbirajućih i neapsorbirajućih šećera kao supstrata za bakterije mliječne kiseline i kao prebiotika za ljudsku prehranu. Ljudsko debelo crijevo sadrži veliku koncentraciju bakterija (10 na 12 po gramu suhe tvari sadržaja debelog crijeva), a noviji radovi pokazuju da bifidobakterije i laktobacili, najbrojnije uobičajene anaerobne bakterije u mikroflori ljudskog debelog crijeva, korisno djeluju na zdravlje domaćina. Glavni čimbenik za razmnožavanje bifidobakterija u ljudskom probavnom sustavu je dijetalni šećer, pa korištenje neprobavljivih oligosaharida kao što su rafinoza, fruktooligosaharidi, galaktozillaktoza, izomaltooligosaharidi ili transgalaktoziloligosaharidi, uzrokuju porast broja endogenih bifidobakterija i neke promjene kod bakterija mliječne kiseline. U radu su prikazani pregledi prebiotika i njihovih osobina kao i kriteriji za selekciju te sigurnost prebiotika i supstrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts