Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 14888

Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 63-74 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 14888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja
(The Influence of goat's milk on viscosity and microbiological quality of yoghurt during storage)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 2; 63-74

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozji jogurt; viskoznost; mikrobiologija; senzorika
(goat's yoghurt; viscosity; microbiology; sensoric evaluation)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj trajnog kozjeg i kravljeg mlijeka, s i bez dodatka mlijeka u prahu na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. Kozje mlijeko imalo je za 8, 77 posto manji udjel suhe tvari od kravljeg mlijeka, iako veći udjel bjelančevina, masti i pepela u suhoj tvari. Stoga su uzorci kozjeg mlijeka obogaćeni dvostruko većom količinom mlijeka u prahu (2 posto) i tada se u osnovnom kemijskom sastavu ta dva mlijeka nisu bitno razlikovala. Fermentacija uzoraka kozjeg mlijeka bila je za prosječno 50 minuta duža od fermentacije kravljeg mlijeka koja je trajala oko 5 sati i 40 minuta. Kozji je jogurt, usprkos dodatku veće količine mlijeka u prahu, imao mekšu konzistenciju i manju viskoznost, a veću kiselost od kravljeg jogurta tijekom cijelog perioda čuvanja. Tijekom čuvanja broj živih bakterijskih stanica u uzorcima jogurta raste i trećeg dana dosiže maksimum (log N=8, 60-9, 03/ml), a devetog dana čuvanja opada gotovo na broj nakon fermentacije (log N=8, 36-8, 51/ml). U svim uzorcima jogurta tijekom čuvanja broj živih stanica streptokoka bio je za oko 5 posto veći u odnosu na broj živih stanica laktobacila, osim devetog dana čuvanja kada je broj laktobacila bio veći. Senzorska svojstva uzoraka kozjeg jogurta su lošije ocjenjena (16, 4-18, 8) u odnosu na uzorke kravljeg jogurta (18, 1-20, 0).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Olivera Marić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 63-74 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Marić, O. (1998) Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiološku kakvoću jogurta tijekom čuvanja. Mljekarstvo, 48 (2), 63-74.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {63-74}, keywords = {kozji jogurt, viskoznost, mikrobiologija, senzorika}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj kozjeg mlijeka na viskoznost i mikrobiolo\v{s}ku kakvo\'{c}u jogurta tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {kozji jogurt, viskoznost, mikrobiologija, senzorika} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1998}, pages = {63-74}, keywords = {goat's yoghurt, viscosity, microbiology, sensoric evaluation}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {The Influence of goat's milk on viscosity and microbiological quality of yoghurt during storage}, keyword = {goat's yoghurt, viscosity, microbiology, sensoric evaluation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Scienca Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font