Pregled bibliografske jedinice broj: 148616
Procjena vrijednosti elitnih OS-linija soje 00 i 0 grupe zriobe
Procjena vrijednosti elitnih OS-linija soje 00 i 0 grupe zriobe // Priopćenja / XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 183-186 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 148616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena vrijednosti elitnih OS-linija soje 00 i 0 grupe zriobe
(Value estimation of elite OS-soybean lines of 00 and 0 maturity groups)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Priopćenja / XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 183-186
Skup
XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; linije; 00 i 0 grupa zriobe; urod zrna; kakvoća zrna; komponente uroda zrna; stabilnost
(soybean; lines; 00 and 0 maturity group; grain yield; grain quality; grain yield components; stability)
Sažetak
U radu je dat prikaz rezultata istraživanja vrijednosti jednog dijela ranije izdvojenih najboljih OS-elitnih linija soje u okviru 00 i 0 grupe zriobe u usporedbi sa standardima kroz analizu važnih agronomskih svojstava. Istraživanja su provedena na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u razdoblju od 2002. do 2003. Pokusni materijal obuhvaćao je 2 seta elitnih linija soje 00 (7) i 0 (10) grupe zriobe u usporedbi sa standardima (2). Procjena stabilnosti istraživanih genotipova u urodu i kakvoći zrna obavljena je metodom grupiranja genotipova po Francis i Kannenbergu (1978.). Dobiveni rezultati ispitivanja ukazuju na visoku agronomsku vrijednost elitnih linija 00 i 0 grupe zriobe jer su iste u prosjeku bolje od standarda u važnim komponentama uroda zrna, urodu zrna i kakvoći zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)