Pregled bibliografske jedinice broj: 147978
Utjecaj toplinskih tretmana plodova Mandarine Unshiu na intenzitet zaraze s plijesnima Botrytis cinerea i Aspergillus niger
Utjecaj toplinskih tretmana plodova Mandarine Unshiu na intenzitet zaraze s plijesnima Botrytis cinerea i Aspergillus niger, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 147978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskih tretmana plodova Mandarine Unshiu na intenzitet zaraze s plijesnima Botrytis cinerea i Aspergillus niger
(The effect of heat treatments on fruit of Satsuma mandarin (cv. Saigon) on intensity to infection with Grey mouved rot and Aspergillus black mouved rot)
Autori
Škutin, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2004
Stranica
24
Mentor
Miličević, Tihomir
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; Bolest; Botrytis (siva plijesan); Aspergillus (crna plijesan); osjetljivost; toplinski tretman; potapanje u vrelu vodu; otpornost
(Citrus unshiu Marc.; disease; Botrytis; Aspergillus; susceptible; heat treatment; hot water dips)
Sažetak
Istraživano je djelovanje toplinskih tretmana na plodovima mandarine Unshiuev. Saigon prije skladištenja na intenzitet pojave zaraze sa Sivom plijesni i Crnom plijesni. Nakon potapanja plodova tri minute u vodu (HWD) temperature 46, 48, 50 i 52º ; C izvršena je umjetna infekcija na kori mandarine sa sporama gljivica Botrytis cinerea i Aspergillus niger da se utvrdi intenzitet zaraze. Postoje razlike po vrsti gljive i po toplinskom tretmanu. Na temperaturi od HWD 48º ; C intenzitet zaraze je za obje vrste gljiva bio je visok (značajan) i u odnosu na kontrolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA