Pregled bibliografske jedinice broj: 147676
Preliminarna istraživanja s metodom API CHL (bioMérieux) biokemijskih testova u određivanju Lactobacillus vrsta tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica
Preliminarna istraživanja s metodom API CHL (bioMérieux) biokemijskih testova u određivanju Lactobacillus vrsta tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica // Drugi hrvatski mikrobiološki kongres. Priopćenja / Prukner-Radovčić, Estella ; Hajsig, Danko ; Presečki, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000. str. 110-110 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 147676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preliminarna istraživanja s metodom API CHL (bioMérieux) biokemijskih testova u određivanju Lactobacillus vrsta tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica
(Preliminary Experience with API CHL Method (bioMerieux) of Biochemical Test in Determining Lactobacillus Species Present in the Process of Preservation of Green and Black Table Olives of Oblica Cultivar)
Autori
Kulišić, Tea ; Pavić, Siniša ; Maleš, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Drugi hrvatski mikrobiološki kongres. Priopćenja
/ Prukner-Radovčić, Estella ; Hajsig, Danko ; Presečki, Vladimir - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000, 110-110
Skup
Drugi hrvatski mikrobiološki kongres
Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 03.11.2000. - 06.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sorta Oblica; lactobacili; stolne masline
(Oblica cultivar; lactobacillus; table olives)
Sažetak
U procesu konzerviranja zelenih maslina sorte Oblica u prvoj fazi fermentacije identificirana je vrsta Lactobacillus curvatus, inače vrlo atipična za početak mliječno-kisele fermentacije kod maslina. Identifikacija je izvršena korištenjem API CHL (bioMerieux) testova i APILAB PLUS programa za identifikaciju. U procesu konzerviranja crnih maslina sorte Oblica identificirana je vrsta Lactobacillus plantarum, koja se smatra najvažnijim predstavnikom mliječno-kiselih bakterija u procesu fermentacije maslina. API CHL metoda pokazala se dobrim izborom za pouzdanu i brzu identifikaciju bakterija mliječne kiseline tijekom procesa konzerviranja stolnih maslina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija