Pregled bibliografske jedinice broj: 146878
Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku
Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku, 2003., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 146878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku
(Influence of temperature on Listeria survival in milk)
Autori
Korošec, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
26.09
Godina
2003
Stranica
17
Mentor
Abram, Maja
Ključne riječi
listerija; mlijeko; temperatura
(Listeria; milk; temperature)
Sažetak
Listeria monocytogenes uzročnik je listerioze. Obično je listerioza uzrokovana konzumiranjem kontaminirane hrane, najčešće mlijeka i mliječnih proizvoda. Ispitana je sposobnost rasta i dužina preživljavanja u čokoladnom, kravljem, kozjem i sojinom mlijeku na dvjema temperaturama (4 C i 22 C) tijekom određenog vremenskog perioda. Oba soja L. monocytogenes, klinički i laboratorijski EGD, preživaljavaju na temperaturi hladnjaka u svim uzorcima tijekom cijelog ispitivanog razdoblja od 49 dana. Na temperaturi od 22 C u čokoladnom mlijeku zabilježen je najkraći porast, te oba soja rastu 42 dana, a u ostalim uzorcima mlijeka preživljavaju 49 dana. Mlijeko je, neovisno o vrsti, povoljan medij za rast L. monocytogelnes. Temperatura hladnjaka, koja se preporuča za čuvanje mlijeka pogoduje rastu i razmnožavanju L. monocytogenes te kontaminirano mlijeko čuvano na toj temperaturi može predstavljati izvor zaraze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA