Pregled bibliografske jedinice broj: 146597
Proizvodnja soje konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla
Proizvodnja soje konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla // Actual Tasks on Agricultural Engineering / Košutić, Silvio (ur.).
Zagreb: Zavod za mehanizaciju poljoprivrede Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 271-278 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 146597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja soje konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla
(Soybean production using conventional, conservation and no-till system)
Autori
Košutić, Silvio ; Filipović, Dubravko ; Zimmer, Robert ; Husnjak, Stjepan ; Kovačev, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Actual Tasks on Agricultural Engineering
/ Košutić, Silvio - Zagreb : Zavod za mehanizaciju poljoprivrede Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 271-278
Skup
32nd International Symposium on Agricultural Engineering
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.02.2004. - 27.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Obrada tla; no-till; soja
(Soil tillage; no-till; soybean)
Sažetak
U članaku se prezentiraju rezultati jednogodišnjeg istraživanja tri različita načina obrade tla na području Slavonije. Test usjev je bila soja (Glycine max L.), sorta Tisa (I vegetacijska grupa). Testirani načini obrade su: konvencionalni, konzervacijski i nulta obrada. Energetska usporedba pokazuje izrazitu rastrošnost konvencionalnog načina obrade tla s 56.86 kg ha-1 i 18.85 kg t-1 (diesel goriva) plinskog ulja. Povoljnija varijanta je konzervacijski način obrade (rahljenje rovilom, tanjuranje, sjetva), koji iziskuje 45.51 kg ha-1 i 16.88 kg t-1, što je 20% manje od konvencionalnog načina. Energetski najpovoljnija je nulta obrada sa svega 5.71 kg ha-1 i 1.86 kg t-1, odnosno 90% manje od konvencionalnog načina. Usporedba produktivnosti pojedinih varijanti pokazuje: da konvencionalni način iziskuje 1.97 h ha-1 i 0.65 h t-1, konzervacijski iziskuje 1.40 h ha-1 i 0.52 h t-1, što je 29% i 20% manje, nulta obrada iziskuje svega 0.29 h ha-1 i 0.09 h t-1, što je 85.3% i 86.2% manje od konvencionalnog. Nultom obradom smanjenje proizvodnih troškova, prije svega obrade tla i kemijske zaštite usjeva je bilo 980, 57 (130.74 € ) kn ha-1. Najmanji urod od 2.70 t ha -1postignut je konzervacijskom obradom, a najveći urod od 3.07 t ha -1 postignut je nultom obradom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178057
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Silvio Košutić
(autor)
Igor Kovačev
(autor)
Robert Zimmer
(autor)
Dubravko Filipović
(autor)
Stjepan Husnjak
(autor)