Pregled bibliografske jedinice broj: 146351
Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku
Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku, 2003., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 146351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku
(Study of cross-linking density in chloroprene rubber)
Autori
Bartolčić, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2003
Stranica
44
Mentor
Jelenčić, Jasenka
Neposredni voditelj
Kratofil Krehula, Ljerka
Ključne riječi
bubrenje; degradacija; gustoća umreženja; kloroprenski kaučuk; molekulna masa mreže - Mc; vulkanizacija
(swelling; degradation; cross-linking density; chloroprene rubber; molecular mass between cross-linking - Mc; vulcanization)
Sažetak
Radi dobivanja zahtjevnih svojstava proizvoda, kao i njegove postojanosti tijekom primjene neophodno je izučavati njegovu kemijsku građu i svojstva, budući su fizičko-mehanička svojstva posljedica kemijske strukture gotovog proizvoda. U slučaju gumenih proizvoda težište istraživanja je na ispitivanju umrežene strukture koja nastaje nakon procesa vulkanizacije. Poznato je da tijekom vulkanizacije prvenstveno nastaju čvorovi umreženja s dugim polisulfidnim mostovima koji su skloni prestrukturiranju uslijed djelovanja topline ili nekog drugog oblika energije. U ovom radu ispitivane su gumene smjese na bazi kloroprenskog kaučuka na toplinsku postojanost, a temperature starenja bile su 110°C i 140°C. Prije i nakon starenja uzorci su okarakterizirani određivanja molekulne molekulne mase mreže i gustoće umreženja metodom ravnotežnog bubrenja i pomoću Flory-rehner jednadžbe, budući se ispitivane smjese međusobno razlikuju po stupnju umreženja. Iz rezulata mjerenja molekulske mase mreže, Mc, i gustoće umreženja, v, uzoraka vidljivo je da su ispitivane smjese toplinski dobro postojane. Vrijednosti molekulnih masa su neznatno promijenjene nakon starenja na temperaturi od 110°C, dok je pri temperaturi starenja 140°C došlo do prestrukturiranja polisulfidnih umreženja u mono- i disulfidna umreženja. Prestrukturiranje umreženja očitovalo se značajnim smanjenjem molekulne mase mreže, odnosno povećanjem gustoće umreženja. Ovi zaključci potvrđeni su i nakon određivanja kinetike bubrenja i ravnotežnog stupnja bubrenja ispitivanih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo