Pregled bibliografske jedinice broj: 145905
Selekcija autohtonih sojeva Saccharomyces sensu stricto Zagrebačkog vinogorja
Selekcija autohtonih sojeva Saccharomyces sensu stricto Zagrebačkog vinogorja, 2001., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 145905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selekcija autohtonih sojeva Saccharomyces sensu stricto Zagrebačkog vinogorja
(Selection of Saccharomyces sensu stricto indigenous strain from Zagreb wine region)
Autori
Orlić, Sandi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2001
Stranica
122
Mentor
Redžepović, Sulejman
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; S.paradoxus; vino; kakvoća
(Saccharomyces cerevisiae; S.paradoxus; wine; quality)
Sažetak
Alkoholna fermentacija je složeni biokemijski proces u kojem djeluju interakcije različitih vrsta kvasaca, bakterija, gljiva i njihovih virusa. Ključna uloga u tom procesu pripada kvascima, a u prvom redu rodu Saccharomyces. U želji da se naglasi kvaliteta i autohtonost hrvatskih vina izvršena je prva sistematična selekcija kvasaca sa Znanstveno nastavnog pokušališta Jazbina. Temeljem provedenih istraživanja selekcije autohtonih sojeva kvasaca položaja Jazbina, Zagrebačkog vinogorja i njihovog utjecaja na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Chardonnay, može se zaključiti da je od 270 izoliranih kolonija, njih 47 pripadalo grupi Saccharomyces sensu stricto. Identifikacija kvasaca je izvršena primarno fiziološkim metodama i to selektivnom (Lysine medium) i diferencijalnom podlogom WL nutirent agar. Zbog velike srodnosti unutar grupe Saccharomyces sensu stricto osim fiziološke identifikacije urađena je i molekularna. PCR-RFLP 18rDNA + ITS 1 se pokazala kao kvalitetna i brza metoda u identifikaciji srodnih vrsta grupe Saccharomyces sensu stricto i kod autohtonih populacija kvasaca. Od ukupno 47 izolata Saccharomyces sensu stricto fiziološki je identificirano 6 izolata kao S.cerevisiae i 41 kao S.paradoxus, molekularno 12 kao S.cerevisiae i 35 kao S.paradoxus. Ovo je prvi literaturni podatak o izolaciji S.paradoxus iz vinograda, odnosno iz sredine u kojoj je zabilježeno značajno djelovanje čovjeka. Selekcijom 47 autohtonih izolata u mikrofermentacijama izdvojili smo njih 7 koji su detaljnije ispitivani u midifermentacijama u uvjetima podruma. Svih 7 selekcioniranih autohtonih sojeva kvasaca pripadalo je vrsti S.paradoxus i to je prvi literaturni podatak o selekciji ove vrste i njenom utjecaju na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Chardonnay. Dva su se soja kvasaca vrste S.paradoxus pokazali vrlo kvalitetni u usporedbi s komercijalnim sojem s tržišta. Vina fermentirana navedenim autohtonim sojevima kvasaca imala su kvalitetu i prepoznatljivost ovog vinogradarskog kraja. Izolirani sojevi predstavljaju začetak stvaranja nove Hrvatske kolekcije autohtonih sojeva kvasaca Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)