Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 145894

Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina


Orlić, Sandi; Redžepović, Sulejman; Majdak, Ana
Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina // Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina
Bol, Hrvatska: Zadružni savez Dalmacije, 2003. str. 51-60 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 145894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina
(Yeast selection-new acchievments for the improwment of wine)

Autori
Orlić, Sandi ; Redžepović, Sulejman ; Majdak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina / - : Zadružni savez Dalmacije, 2003, 51-60

Skup
Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina

Mjesto i datum
Bol, Hrvatska, 24.10.2003. - 26.10.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kvasci; vino; poboljšanje
(yeast; wine)

Sažetak
Vinski kvasci su glavni nosioci procesa alkoholne fermentacije koji tisućama godina pretvaraju mošt u vino. Potječu sa površine grožđa, iz vinarije ili kao inokulirane starter kulture. U spontanoj fermentaciji postoji veliki broj vrsta i sojeva kvasaca kojima ona započinje, a onda, nakon što se stvore odgovarajući uvjeti, vrsta S.cerevisiae preuzima vodeću ulogu. Ova je vrsta poznata kao vinski kvasac. Do sada se uz nju najviše upotrebljavala vrsta S.bayanus (=S.uvarum). Sojevi S.paradoxus, izolirani sa vinogradarskog položaja Jazbina, Zagrebačko vinogorje i pokazali su značajne enološke karakteristike. Različite vrste grupe Saccharomyces sensu stricto, podvrgnute su najopsežnijoj selekciji u svijetu, a u Hrvatskoj se na navedenoj problematici sustavno radi od 1996. godine u Zavodu za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Brojne su karakteristike danas bitne u selekcijskom radu s vinskim kvasacima, ali najznačajnije su: odnos prema jabučnoj kiselini, glicerolu, temperaturi, killer faktor i sinteza aroma. U budućnosti selekcija će morati obuhvatit veliki broj sojeva i ne-Sacchromyces vrsta koji zasigurno imaju veliki značaj u formiranju autentične kakvoće vina, ne uzimajući u obzir mogućnosti GMO tehnologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178047

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandi Orlić (autor)

Avatar Url Sulejman Redžepović (autor)

Avatar Url Ana Jeromel (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Orlić, Sandi; Redžepović, Sulejman; Majdak, Ana
Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina // Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina
Bol, Hrvatska: Zadružni savez Dalmacije, 2003. str. 51-60 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Orlić, S., Redžepović, S. & Majdak, A. (2003) Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina. U: Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina.
@article{article, author = {Orli\'{c}, Sandi and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Majdak, Ana}, year = {2003}, pages = {51-60}, keywords = {kvasci, vino, pobolj\v{s}anje}, title = {Selekcija kvasaca-nova dostignu\'{c}a za tipi\v{c}nost vina}, keyword = {kvasci, vino, pobolj\v{s}anje}, publisher = {Zadru\v{z}ni savez Dalmacije}, publisherplace = {Bol, Hrvatska} }
@article{article, author = {Orli\'{c}, Sandi and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Majdak, Ana}, year = {2003}, pages = {51-60}, keywords = {yeast, wine}, title = {Yeast selection-new acchievments for the improwment of wine}, keyword = {yeast, wine}, publisher = {Zadru\v{z}ni savez Dalmacije}, publisherplace = {Bol, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font