Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 144239

Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali


Budić-Leto, Irena
Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali, 2003., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 144239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali
(Influence of Vinification and Vine-Growing Location on Polyphenolic Composition in Babić and Plavac mali Wines)

Autori
Budić-Leto, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.11

Godina
2003

Stranica
188

Mentor
Lovrić, Tomislav

Ključne riječi
antocijani; niskomolekularni proantocijanidini; visokomolekularni proantocijanidini; grožđe; vino; maceracija; dozrijevanje; Babić; Plavac mali
(anthocyanins; low-molecular proanthocyanidins; high-molecular proanthocyanidins; grape; wine; maceration; maturation; Babić; Plavac mali)

Sažetak
Istraženi su utjecaji vinifikacije i položaja na polifenolni sastav vina Babić (primoštensko vinogorje) i Plavac mali (pelješko vinogorje). Određena je dinamika ekstrakcije polifenola tijekom tradicionalne i suvremene maceracije sorte Babić. Proučene su promjene u sastavu polifenola tijekom dozrijevanja vina. Istraženi su polifenolni spojevi u kožici i sjemenci grožđa i određen je sastav antocijana u grožđu i vinu. U radu su korištene spektrofotometrijske i HPLC metode s DAD detekcijom. Rezultati su obrađeni analizom varijance i LSD testom. U mladom vinu Babić produljenje trajanja maceracije utjecalo je na povećanje koncentracije ukupnih fenola, niskomolekularnih i visokomolekularnih proantocijanidina te na smanjenje antocijana, a u mladom vinu Plavac mali na povećanje koncentracije niskomolekularnih proantocijanidina te smanjenje antocijana. Kontrolirana maceracija utjecala je na smanjenje koncentracije antocijana, ukupnih fenola i visokomolekularnih proantocijanidina vina Babić i vina Plavac mali. U vinu Babić dozrijevanom šest i četrnaest mjeseci, utjecaj je tehnološkog postupka na ukupne fenola, niskomolekularne i visokomolekularne proantocijanidine bio značajan, dok je u vinu Plavac mali zabilježen utjecaj na ukupne fenole i niskomolekularne proantocijanidine. Položaj je utjecao na koncentraciju antocijana i niskomolekularnih proantocijanidina u vinu Babić do šest mjeseci dozrijevanja, a u vinu Plavac mali na koncentraciju ukupnih fenola, niskomolekularnih i visokomolekularnih proantocijanidina tijekom četrnaestomjesečnog dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0091001

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budić-Leto, Irena
Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali, 2003., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Budić-Leto, I. (2003) 'Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena}, year = {2003}, pages = {188}, keywords = {antocijani, niskomolekularni proantocijanidini, visokomolekularni proantocijanidini, gro\v{z}\dje, vino, maceracija, dozrijevanje, Babi\'{c}, Plavac mali}, title = {Utjecaj vinifikacije i podru\v{c}ja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babi\'{c} i Plavac mali}, keyword = {antocijani, niskomolekularni proantocijanidini, visokomolekularni proantocijanidini, gro\v{z}\dje, vino, maceracija, dozrijevanje, Babi\'{c}, Plavac mali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena}, year = {2003}, pages = {188}, keywords = {anthocyanins, low-molecular proanthocyanidins, high-molecular proanthocyanidins, grape, wine, maceration, maturation, Babi\'{c}, Plavac mali}, title = {Influence of Vinification and Vine-Growing Location on Polyphenolic Composition in Babi\'{c} and Plavac mali Wines}, keyword = {anthocyanins, low-molecular proanthocyanidins, high-molecular proanthocyanidins, grape, wine, maceration, maturation, Babi\'{c}, Plavac mali}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font