Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 143626

MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Galonja, Marica; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Drezner, Georg
MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE // Zbornik sažetaka / Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 143626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE
(MEASURING SEDIMENTATION VALUE IN WHOLE WHEAT GRAIN WITH NEAR-INFRARED TRANSMISSION)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Galonja, Marica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003

Skup
Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrno pšenice; sedimentacijska vrijednost; bliža infracrvena transmisija
(wheat grain; sedimentation value; near infrared transmission)

Sažetak
Bliža infracrvena spektroskopija u svijetu koristi se zadnjih 30 godina kao nedestruktivna i brza rutinska metoda za određivanje sastojaka zrna žitarica (vlaga, bjelančevine, masti). Kod procjene kakvoće kultivara i linija pšenice potrebno je analizirati veliki broj uzoraka ograničene količine u kratkom vremenu što je standardnim metodama teško postići, pa su metode bliže infracrvene spektroskopije našle široku primjenu u oplemenjivanju pšenice na kakvoću. Za određivanje sedimentacijske vrijednosti bliža infracrvena transmisija (NIT) koristi se kao nova aplikacija od 2002. godine. Cilj ovog rada je bio testiranje aplikacije za sedimentacijsku vrijednost u zrnu pšenice na NIT instrumentu (Infratec 1241 Grain Analyzer). Sve izmjerene sedimentacijske vrijednosti bile su u rasponu kalibracije, a vrijednosti od 215 uzoraka pšenice 2002. i 647 uzoraka 2003. godine dale su značajne koeficijente korelacije između NIT i Zeleny metode. Provedena istraživanja ujedno su i testiranje kalibracije proizvođača za sedimentacijsku vrijednost za uzorke pšenice s područja Hrvatske. Dobiveni NIT podaci upotrijebit će se za razvijanje i poboljšanje kalibracije za mjerenje sedimentacijske vrijednosti na Infratec 1241 aparatu. Korištenje aparata nakon rekalibracije omogućilo bi dobivanje brzih, točnih i pouzdanih podataka koji zamjenjuju vremenski zahtjevna određivanja koja se sada koriste u oplemenjivačkim programima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073009

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Zorica Jurković (autor)

Avatar Url Gordana Šimić (autor)

Avatar Url Marica Galonja (autor)

Avatar Url Georg Drezner (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Galonja, Marica; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Drezner, Georg
MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE // Zbornik sažetaka / Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jurković, Z., Sudar, R., Galonja, M., Šimić, G., Horvat, D. & Drezner, G. (2003) MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka / Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Galonja, Marica and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Drezner, Georg}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {12}, keywords = {zrno p\v{s}enice, sedimentacijska vrijednost, bli\v{z}a infracrvena transmisija}, title = {MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU P\v{S}ENICE POMO\'{C}U BLI\v{Z}E INFRACRVENE TRANSMISIJE}, keyword = {zrno p\v{s}enice, sedimentacijska vrijednost, bli\v{z}a infracrvena transmisija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Galonja, Marica and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Drezner, Georg}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2003}, pages = {12}, keywords = {wheat grain, sedimentation value, near infrared transmission}, title = {MEASURING SEDIMENTATION VALUE IN WHOLE WHEAT GRAIN WITH NEAR-INFRARED TRANSMISSION}, keyword = {wheat grain, sedimentation value, near infrared transmission}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font