Pregled bibliografske jedinice broj: 143547
Mehanizirano ubiranje i dorada sjemenki buće
Mehanizirano ubiranje i dorada sjemenki buće, 1999., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 143547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanizirano ubiranje i dorada sjemenki buće
(Mechanical harvesting and processing of pumpkin seeds)
Autori
Sito, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.03
Godina
1999
Stranica
121
Mentor
Barčić, Josip
Ključne riječi
Buća; Sjemenka; Ubiranje; Mehanizacija; Sušenje
(pumpkin; seed; harvesting; mechanization; drying;)
Sažetak
Ključne faze u tehnologiji proizvodnje i dorade sjemenki buće su mehanizirano ubiranje i sušenje sjemenki. Istraživanjem su obuhvaćene tri sorte buća i to: Gleissdorf, Slovenska golica i Obična buća (sjemenka s ljuskom). Gubici i oštećenja sjemenki, posebno sjemenke bez ljuske tzv. golice, tijekom mehaniziranog ubiranja temeljni su razlog smanjenja ekonomičnosti proizvodnje sjemenki buće a time i visoke cijene bućinog ulja. Tijekom mehaniziranog ubiranja primjenjene su različite obodne brzine odjeljivačkog bubnja stroja (1, 31 ; 1, 57 i 1, 73 m/s). Dobiveni rezultati omogućuju značajno kvalitetnije i učinkovitije izdvajanje sjemenki i to pri obodnoj brzini odjeljivačkog bubnja stroja od 1, 57 m/s). Primjenom različitih različitih temperatura (40, 60, 80 i 100°C) i brzina strujanja zraka za sušenje (0, 8 ; 1, 2 i 1, 6 m/s) određen je optimala proces sušenja sjemenki buće, posebno golice, koji onemogućuje zagrijavanje sjemenke preko 60°C, te na taj način zadržava visoku kakvoću osušenih sjemenki uz racionalan utrošak energije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb