Pregled bibliografske jedinice broj: 143216
Razlike u kemijskom sastavu plodova jabuke ovisno o položaju na stablu i dijelu ploda
Razlike u kemijskom sastavu plodova jabuke ovisno o položaju na stablu i dijelu ploda, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 143216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u kemijskom sastavu plodova jabuke ovisno o položaju na stablu i dijelu ploda
(Differences in mineral concentrations of apple fruit depending on fruit position and fruit part)
Autori
Bašić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2003
Stranica
17
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
jabuka; gorke pjege; stablo; čaška; peteljka
(apple; bitter pit; tree; calyx; steam)
Sažetak
Proučavane su razlike u kemijskom sastavu plodova jabuke sorte Idared, ovisno o položaju ploda i dijelu ploda te njihov utjecaj na razvoj fizioloških bolesti. Nakon skladištenja nije bilo pojave gorkih pjega, analitičkim metodama je određena koncentracija N, P, K, Ca i Mg. Utvrđena je signifikantna razlika za P, K i Mg između peteljkinog i čašićnog dijela, dok su N i Ca nesignifikantni. Također su prisutne signifikantne razlike između K + Mg/Ca, Ca/Mg i K/Ca ovisno o položaju ploda. Odnos Ca/Mg nije značajan za dio ploda. Odnos K/Mg bi mogao biti koristan indikator nastanka fizioloških bolesti jer je neovisan o položaju ploda i interakciji položaj x dio ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)