Pregled bibliografske jedinice broj: 142790
Određivanje stupnja obojenosti plodova jagode kod različitih sorata
Određivanje stupnja obojenosti plodova jagode kod različitih sorata, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 142790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje stupnja obojenosti plodova jagode kod različitih sorata
(Color assessment of fruits in different strawberry cultivars)
Autori
Pandžić, Dario Jerko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2003
Stranica
24
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; suha topljiva tvar; list; masa ploda
(Fragaria x ananassa Duch.; total soluble solids; leaf; fruit weight)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na plodovima jagode ubranim na području grada Zagreba u proljeće 2002. godine. Obavljena su mjerenja boje lista, ploda (kožica i meso), suhe topljive tvari i ukupnih kiselina za pet sorata (Marmolada, Elsanta, Madeleine, Maya i Selva). Također su obavljena mjerenja boje ploda, suhe topljive tvari i ukupnih kiselina kod sorte Marmolada iz pet različitih nasada. Utvrđene su razlike između sorata u boji lista, ploda i suhe topljive tvari. Tako je sorta Maya imala najsvijetliju nijansu, a sorta Selva najtamniju nijansu crvene boje ploda. Sorta Madeleine imala je najveću vrijednost topljive suhe tvari, a sorta Maya ukupnih kiselina. Plodovi sorte Marmolada sa različitih lokaliteta nisu se razlikovali u vrijednostima za boju, dok je razlika zabilježena u masi i suhoj topljivoj tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)