Pregled bibliografske jedinice broj: 142655
Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini
Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 142655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini
(Compaction of soil on the experiemntal field "Jazbina")
Autori
Macenić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.12
Godina
2003
Stranica
43
Mentor
Kisić, Ivica
Neposredni voditelj
Kisić, Ivica
Ključne riječi
tlo; fizikalne značajke tla; trajni nasadi
(soil; physical component of soil;)
Sažetak
Zbijanje tala, kako poljoprivrednih, tako i šumskih, pojava je koja uzima sve više maha u umjerenim, humidnim i aridnim područjima, osobito, sjeverne hemisfere, tj. u područjima intenzivnog uzgoja poljoprivrednih kultura, tj. svugdje gdje se tlo intenzivno koristi. Temeljem navedenoga na pokušalištu za trajne nasade (vinograd) Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Jazbini pokušalo se odgovoriti kroz ovaj diplomski rad do kakvih je promjena u prvom redu u fizikalnim značajkama tla, a zatim i u kemijskim došlo u tlu na pokušalištu u Jazbini. Kao temeljni parametar za utvrđivanje razlika uzeta je starost vinograda. Jedan dio uzoraka uzet je u vinogradu starosti cca 30-ak godina, dok je drugi dio uzet iz vinograda starosti 7 do 8 godina na različitim nagibima. Uzorci su uzimani na mjestima tragova stalnoga prohoda kotača traktora, odnosno između tragova kotača. Od fizikalnih značajki pratili su se: tekstura, volumna i prava gustoća tla, porozitet, retencijski kapacitet tla za vodu te kapacitet tla za zrak. Od kemijskih značajki istraživana je reakcija tla, sadržaj organske tvari, te sadržaj biljci pristupačnoga fosfora i kalija. Temeljem provedenih analiza utvrđeno je da ne postoje razlike u teksturi tla i promatranim kemijskim značajkama tla temeljem mjesta uzorkovanja. No, zabilježene su razlike u ostalim fizikalnim značajkama tla koje su u prvom redu povezane s mjestom uzorkovanja tala. Vrijednosti stvarne i volumne gustoće tla na mjestima stalnoga prohoda su veće u odnosu na prostor između prohoda kotača. Poroznost tala kreće se u granicama malo poroznoga do poroznoga tla u svim uzorkovanjima. U uzorcima uzetim u tragovima kotača ukupna poroznost je u prosjeku nešto niža u odnosu na poroznost između tragova kotača, bez obzira na mjesto uzorkovanja - stari ili novi vinograd, te položaj uzorkovanja u novom vinogradu. Sadržaj trenutne vlage je bio direktno ovisan o mjestu uzorkovanja. Na vrhu padine vlage je bilo najmanje, dok je u podnožju zabilježen najviši sadržaj. Razlike u vrijednosti retencijske vlage između mjesta uzorkovanja nisu zabilježene. U svim mjerenjima kapacitet tla za zrak je niži u stalnim prohodima kotača u odnosu na prostor između prohoda. Glavni razlog navedenome je povećana zbijenost na mjestima stalnih prohoda, kao posljedica prolaska mehanizacije istim tragovima pri zaštiti odnosno berbi u vinogradu. Temeljem izloženoga nameće se zaključak da je potrebito izbjegavati zahvate u trajnim nasadima kada je tlo prevlažno, odnosno da bi broj zahvata trebalo što više reducirati, odnosno koristiti strojeve koji u jednom zahvatu obavljaju više zahvata, ali da ne dođe do smanjenja prinosa uzgajanih usjeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA