Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 141998

Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće


Dobričević, Nadica; Horvat, Iva; Stevanović, Irina; Voća, Sandra
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće, 2001. (ostali članci/prilozi).


CROSBI ID: 141998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće
(Mass lossing of broccoli flowers as factor of storing sustainability and quality)

Autori
Dobričević, Nadica ; Horvat, Iva ; Stevanović, Irina ; Voća, Sandra

Izvornik
Zbornik savjetovanja 17. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi

Godina
2001

Ključne riječi
brokula; skladišna održivost; uporabna vrijednost
(broccoli; storage; sustainability and useful values)

Sažetak
Skladišna održivost brokule u odnosu na druge povrtne vrste iz porodice Brassicaceae je vrlo mala, a intenzitet disanja je mnogo veći, posebno pri višim temperaturama. Produženje uporabne vrijednosti cvata brokule moguće je smanjenjem skladišne temperature, tj- čuvanjem u rashladnom ambijentu. Polazeći od te činjenice provedeno je istraživanje s ciljem da se utvrdi održivost cvatova brokule na sobnoj temperaturi i u rashladnom ambijentu, pri određenoj temperaturi i vlagi zraka. Praćenjem masa, senzoričkih promjena, boja, okusa, mirisa i konzistencije cvatova brokule, ocjenjivanje održivosti u svrhu produljenja uporabne vrijednosti. Uporabna vrijednost brokule skladištene na sobnoj temperaturi od prosječno 15 C uz relativnu vlagu zraka od 74, 5% iznosila je 3 dana. U rashladnom ambijentu pri prosječnoj temperaturi od 1, 86C i relativnoj vlazi zraka 78, 71% uporabna vrijednost iznosila je 6 dana. Što je viša temperatura, to su disanje i transpiracije intenzivinji, pa je važno da brokula bude skladištena u rashladnom ambijentu na temperaturi od 0C i relativnoj vlazi zraka od 95%.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (autor)

Avatar Url Nadica Dobričević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević, Nadica; Horvat, Iva; Stevanović, Irina; Voća, Sandra
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće, 2001. (ostali članci/prilozi).
Dobričević, N., Horvat, I., Stevanović, I. & Voća, S. (2001) Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće. Zbornik savjetovanja 17. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja. Ostali članci/prilozi.
@unknown{unknown, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Horvat, Iva and Stevanovi\'{c}, Irina and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2001}, keywords = {brokula, skladi\v{s}na odr\v{z}ivost, uporabna vrijednost}, title = {Gubitak mase cvata brokule kao \v{c}imbenik skladi\v{s}ne odr\v{z}ivosti i kakvo\'{c}e}, keyword = {brokula, skladi\v{s}na odr\v{z}ivost, uporabna vrijednost} }
@unknown{unknown, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Horvat, Iva and Stevanovi\'{c}, Irina and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2001}, keywords = {broccoli, storage, sustainability and useful values}, title = {Mass lossing of broccoli flowers as factor of storing sustainability and quality}, keyword = {broccoli, storage, sustainability and useful values} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font