Pregled bibliografske jedinice broj: 141998
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće, 2001. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 141998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće
(Mass lossing of broccoli flowers as factor of storing sustainability and quality)
Autori
Dobričević, Nadica ; Horvat, Iva ; Stevanović, Irina ; Voća, Sandra
Izvornik
Zbornik savjetovanja 17. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2001
Ključne riječi
brokula; skladišna održivost; uporabna vrijednost
(broccoli; storage; sustainability and useful values)
Sažetak
Skladišna održivost brokule u odnosu na druge povrtne vrste iz porodice Brassicaceae je vrlo mala, a intenzitet disanja je mnogo veći, posebno pri višim temperaturama. Produženje uporabne vrijednosti cvata brokule moguće je smanjenjem skladišne temperature, tj- čuvanjem u rashladnom ambijentu. Polazeći od te činjenice provedeno je istraživanje s ciljem da se utvrdi održivost cvatova brokule na sobnoj temperaturi i u rashladnom ambijentu, pri određenoj temperaturi i vlagi zraka. Praćenjem masa, senzoričkih promjena, boja, okusa, mirisa i konzistencije cvatova brokule, ocjenjivanje održivosti u svrhu produljenja uporabne vrijednosti. Uporabna vrijednost brokule skladištene na sobnoj temperaturi od prosječno 15 C uz relativnu vlagu zraka od 74, 5% iznosila je 3 dana. U rashladnom ambijentu pri prosječnoj temperaturi od 1, 86C i relativnoj vlazi zraka 78, 71% uporabna vrijednost iznosila je 6 dana. Što je viša temperatura, to su disanje i transpiracije intenzivinji, pa je važno da brokula bude skladištena u rashladnom ambijentu na temperaturi od 0C i relativnoj vlazi zraka od 95%.
Izvorni jezik
Hrvatski