Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 141973

Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca


Vrsalović Presečki, Ana
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca, 2003., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 141973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca
(A study of the enzyme production in a baker's yeast growing cells)

Autori
Vrsalović Presečki, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
11.11

Godina
2003

Stranica
98

Mentor
Vasić-Rački, Đurđa

Ključne riječi
pekarski kvasac; enzim; alkohol dehidrogenaza; modeliranje
(baker's yeast; enzyme; alcohol dehydrogenase; modelling)

Sažetak
U ovom radu proveden je uzgoj pekarskog kvasca u kotlastom bioreaktoru Razvijen je matematički model za opis proizvodnje enzima alkohol dehidrogenaze, koji se biosintetizira u pekarskom kvascu ovisno o uvjetima uzgoja. Na temelju podataka dobivenih uzgojem pekarskog kvasca pri početnoj koncentraciji glukoze cG0 = 30 g dm-3 i mikroaerofilnim uvjetima, postavljen je nestrukturni matematički model procesa. Parametri modela procijenjeni su nelinearnom regresijskom analizom korištenjem simpleks metode optimiranja po Nelder-Mead-u. Provedena je ocjena valjanosti modela tako da su rezultati simulacija procesa uz pomoć procijenjenih parametara uspoređeni sa rezultatima pokusa, te je utvrđeno njihovo slaganje. Model je validiran pri različitim početnim koncentracijama glukoze, te aerobnim uvjetima. Validacijom modela pri mikraerofilnim uvjetima, ali pri različitim početnim koncentracijama glukoze pokazano je da matematički model vrijedi u rasponu početnih koncentracija glukoze cG0 = 5 – 50 g dm-3, dok pri aerobnim uvjetima predloženi model dobro opisuje nastajanje biomase, potrošnju glukoze te promjenu koncentracije etanola tijekom pokusa. Pri aerobnim uvjetima dobivena je manja volumna aktivnost enzima ADH u odnosu na koncentraciju biomase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vrsalović Presečki, Ana
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca, 2003., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Vrsalović Presečki, A. (2003) 'Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca', magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana}, year = {2003}, pages = {98}, keywords = {pekarski kvasac, enzim, alkohol dehidrogenaza, modeliranje}, title = {Studij procesa pridobivanja enzima u rastu\'{c}im stanicama pekarskog kvasca}, keyword = {pekarski kvasac, enzim, alkohol dehidrogenaza, modeliranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana}, year = {2003}, pages = {98}, keywords = {baker's yeast, enzyme, alcohol dehydrogenase, modelling}, title = {A study of the enzyme production in a baker's yeast growing cells}, keyword = {baker's yeast, enzyme, alcohol dehydrogenase, modelling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font