Pregled bibliografske jedinice broj: 141973
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca, 2003., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 141973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca
(A study of the enzyme production in a baker's yeast growing cells)
Autori
Vrsalović Presečki, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
11.11
Godina
2003
Stranica
98
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
pekarski kvasac; enzim; alkohol dehidrogenaza; modeliranje
(baker's yeast; enzyme; alcohol dehydrogenase; modelling)
Sažetak
U ovom radu proveden je uzgoj pekarskog kvasca u kotlastom bioreaktoru Razvijen je matematički model za opis proizvodnje enzima alkohol dehidrogenaze, koji se biosintetizira u pekarskom kvascu ovisno o uvjetima uzgoja. Na temelju podataka dobivenih uzgojem pekarskog kvasca pri početnoj koncentraciji glukoze cG0 = 30 g dm-3 i mikroaerofilnim uvjetima, postavljen je nestrukturni matematički model procesa. Parametri modela procijenjeni su nelinearnom regresijskom analizom korištenjem simpleks metode optimiranja po Nelder-Mead-u. Provedena je ocjena valjanosti modela tako da su rezultati simulacija procesa uz pomoć procijenjenih parametara uspoređeni sa rezultatima pokusa, te je utvrđeno njihovo slaganje. Model je validiran pri različitim početnim koncentracijama glukoze, te aerobnim uvjetima. Validacijom modela pri mikraerofilnim uvjetima, ali pri različitim početnim koncentracijama glukoze pokazano je da matematički model vrijedi u rasponu početnih koncentracija glukoze cG0 = 5 – 50 g dm-3, dok pri aerobnim uvjetima predloženi model dobro opisuje nastajanje biomase, potrošnju glukoze te promjenu koncentracije etanola tijekom pokusa. Pri aerobnim uvjetima dobivena je manja volumna aktivnost enzima ADH u odnosu na koncentraciju biomase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija