Pregled bibliografske jedinice broj: 141507
Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared
Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared, 2000. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 141507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared
(Osmosis and convective drying of apple cubes - cultivare Idared)
Autori
Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra
Izvornik
Zbornik radova XVI. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 2000.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2000
Ključne riječi
jabuka; Idared; konvekcija; osmoza; sušenje
(apple; Idared; convection; osmosis; drying)
Sažetak
Jabuke sorte Idared ubrane su u tehnološkoj zriobi i skladištene u rashladnom prostoru na prosječnoj temperaturi od 2, 0 C i relativnoj vlagi zraka od 98% do užitne dospjelosti. Plodovi jabuka namijenjeni za sušenje očišćeni su i rezani na kockice veličine 1 cm te potapani u šećerni sirup gustoće 64Bx kroz 24 sata. Sušenje kockica rađeno je na laboratorijskoj sušari Retsch TG 1, uz temperautru zraka od 60C na početku procesa i 50 C na kraju procesa sušenja. Brzina zraka iznosila je prosječno 2, 0 m/s, a vrijeme sušenja trajalo je 160 min. Krivulje brzine sušenja modelirane su polinomom regresije, te je dobivena jednadžba Y = 0, 0033x2-0, 7739x + 58, 374 uz r = 0, 9767, R2=0, 9539 gdje je y - količina vode (%), x - vrijeme sušenja (min). Testiranjem razlika u brzini sušenja analiziranih uzoraka nisu ustanovljene statistički signifikantne razlike. Senzoričko ocjenjivanje kakvoće osušenog proizvoda pokazalo je visoke ocjene gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski