Pregled bibliografske jedinice broj: 141496
Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja
Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja, 1999. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 141496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja
(The rehidration of maize kernels on cooler zone)
Autori
Krička, Tajana ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Katić, Zvonko
Izvornik
Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja tehnologa, sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
1999
Ključne riječi
rehidracija; zona hlađenja; sušenje; zrno kukuruza
(rehidradion; cooler zone; drying; Maize kernels)
Sažetak
Općenito govoreći, proces sušenja zrna kukuruza vodi se tako da zrno dolazi u zonu hlađenja sa vlažnošću do 2, 0% većom od ravnotežne vlage. Tako se zrno u zoni hlađenja osim što se ohladi još i dosuši za 1, 5% do 2, 0%. Međutim, istraživanjima tog problema, utvrđeno je da često puta nije tako. Dobiveno je da se zrno kukuruza prilikom hlađenja rehidriralo i to između 0, 65% do 4, 26%, od trenutka ulaska u hladnjak, pa do izlaska iz njega. Usporedno s time, ispitivana je vlažnost zrna kukuruza po vodoravnom presjeku hladnjaka. U ovisnosti o mjestu uzorkovanja, razlika vlažnosti zrna kretala se (u ovisnosti o tipu sušare) između 1, 99% i 4, 35%, a u ekstremnim slučajevima čak i do 10, 0%. Posljedice takovih pojava je veća potrošnja energije i smanjenje kapaciteta, kao i nejednoliko osušeno zrno.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Tajana Krička
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Zvonko Katić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)