Pregled bibliografske jedinice broj: 141198
Sezonske varijacije kemijskog sastava i biološka aktivnost eteričnog ulja smilja, Helychrysum italicum (Roth) G.Don
Sezonske varijacije kemijskog sastava i biološka aktivnost eteričnog ulja smilja, Helychrysum italicum (Roth) G.Don, 2003., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 141198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske varijacije kemijskog sastava i biološka aktivnost eteričnog ulja smilja, Helychrysum italicum (Roth) G.Don
(Season's variation of chemical content and biological activity of everlasting essential oil, Helychrysum italicum (Roth) G.Don)
Autori
Politeo, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
17.10
Godina
2003
Stranica
105
Mentor
Mastelić, Josip
Ključne riječi
smilje Helichrysum italicum (Roth) G.Don ; eterično ulje ; plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS) ; sezonske varijacije ; kodestilacija ; karboksilne kiseline i fenoli ; biološka aktivnost
(everlasting Helichrysum italicum (Roth) G.Don ; essential oil ; gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) ; season's variation ; codistillation ; carboxylic acids and phenols ; biological activity)
Sažetak
Eterično ulje smilja Helychrysum italicum (Roth) G.Don je veoma kompleksnog kemijskog sastava s velikim brojem spojeva slične strukture, te sličnih kemijskih i kromatografskih svojstava. Spojevi koji ulaze u sastav ulja su monoterpenski (C10), seskviterpenski (C15) i neterpenski spojevi, odnosno njihovi ugljikovodici, alkoholi, esteri, kiseline, karbonilni spojevi i oksidi. Glavne komponente ulja su ALFA-pinen, neril-acetat, 2-metilcikloheksil-pentanoat i ALFA-cedren. Frakcioniranjem ulja na CH i CHO spojeve izbjegnuto je kromatografsko preklapanje i olakšana je idetifikacija pojedinih komponenti ulja. Usporedbom ulja izoliranog kodestilacijom s pregrijanim parama pentana i onog izoliranog hidrodestilacijom uočene su razlike u količini ulja, te sadržaju pojedinih komponenti. Ulje je veoma složeno u esterskoj frakciji. Izolacijom esterski vezanih karboksilnih kiselina i fenola utvrđeno je da su među 27 kiselina i 3 fenolne komponente najzastupljenija octena kiselina, propan kiselina, 2-metil-propan kiselina, dodekan kiselina i 2-metil-butan kiselina.Nije uočena veća razlika između komercijalnog ulja smilja i onog izoliranog u laboratoriju. Ulje i frakcije ulja pokazuju biološku aktivnost. Najizraženiju aktivnost pokazuje ulje i njegova CHO-frakcija prema Staphylococcus aureus i Candida albicans.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0011010
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb