Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 141050

Ocjena održivosti svježega pilećeg mesa na domaćem tržištu


Kozačinski, Zvonimir
Ocjena održivosti svježega pilećeg mesa na domaćem tržištu, 2003., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 141050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena održivosti svježega pilećeg mesa na domaćem tržištu
(Shelf-life of fresh poultry meat on the market)

Autori
Kozačinski, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.04

Godina
2003

Stranica
68

Mentor
Hadžiosmanović, Mirza

Ključne riječi
pileće meso; održivost
(chicken meat; shelf-life)

Sažetak
Rezultati pretraga 132 uzorka pilećeg mesa (65 uzoraka pilećih trupova konfekcioniranog pilećeg mesa) pokazali su da održivost pilećeg mesa ovisi o načinu proizvodnje, pakiranju, pohrani i prezentaciji na tržištu. Najbolje rezultate i održivost na tržištu pokazali su uzorci pilećih trupova, čak do 6 dana, dok je održivost bila manja u uzorcima konfekcioniranog pilećeg mesa, naročito uzoraka filea pilećih prsiju. Utvrđena količina amonijaka kao pokazatelja razgradnje bjelančevina pokazala je da značajno povećanje njegove količine nastupa u vremenu od 3. dana pohrane. U pogledu mikrobiološke kakvoće i nalaza mikroorganizama uzorci svježeg pilećeg mesa nisu zadovoljili standarde postojećih propisa zbog nalaza Salmonella spp (8, 3 % uzoraka ; 4, 6 % uzoraka pilećih trupova i 11, 9 % uzoraka konfekcioniranog pilećeg mesa), L. monocytogenes (2, 27 % uzoraka) i enterobakterija (35, 6 % pretraženih uzoraka). Ukupni je broj mikroorganizama u uzorcima pilećih trupova bio 1. dana pohrane 3.07± 0, 43 log10cfu/g, 3. dana iznosio je 3, 34± 0, 41 log10cfu/g, a šestog 4, 38± 0, 38 log10cfu/g. U uzorcima konfekcioniranog pilećeg mesa ukupni broj bakterija bio je veći od onog utvrđenog u pilećim trupovima i 1. dana pohrane je iznosio 3, 97± 0, 92 log10cfu/g, 3. dan 4, 41± 0, 82 log10cfu/g, dok je 6. dana bio 4, 91± 0, 89 log10cfu/g. Ukupni rezultati provedenih istraživanja upućuju na značajan riziku smislu kvarenja i povećanja broja i vrste bakterija zavisno o vrsti pilećeg mesa, kao i načinu pakiranja i pohrane tijekom prometa na tržištu. S obzirom na rezultate istraživanja, deklarirani rok održivosti pilećeg mesa u prometu trebalo bi dopuniti oznakom najbolje do (« best before» ).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirza Hadžiosmanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Zvonimir
Ocjena održivosti svježega pilećeg mesa na domaćem tržištu, 2003., magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Kozačinski, Z. (2003) 'Ocjena održivosti svježega pilećeg mesa na domaćem tržištu', magistarski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Koza\v{c}inski, Zvonimir}, year = {2003}, pages = {68}, keywords = {pile\'{c}e meso, odr\v{z}ivost}, title = {Ocjena odr\v{z}ivosti svje\v{z}ega pile\'{c}eg mesa na doma\'{c}em tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {pile\'{c}e meso, odr\v{z}ivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Koza\v{c}inski, Zvonimir}, year = {2003}, pages = {68}, keywords = {chicken meat, shelf-life}, title = {Shelf-life of fresh poultry meat on the market}, keyword = {chicken meat, shelf-life}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font