Pregled bibliografske jedinice broj: 140944
Utjecaj toplinskog predtretmana i temperature čuvanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (C. unshiu Marc.)
Utjecaj toplinskog predtretmana i temperature čuvanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (C. unshiu Marc.), 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 140944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskog predtretmana i temperature čuvanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (C. unshiu Marc.)
(The effect of heat pre-treatment and storage temperature on postharvest behaviour of Satsuma mandarin (C. unshiu Marc.))
Autori
Bubalo, Joško
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.10
Godina
2003
Stranica
33
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
unshiu Marc.; čuvanje; potapanje u vrelu vodu; kvaliteta; temperatura; čuvanja
(Citrus unshiu Marc.; storage; hot water dips; quality; storage temperature)
Sažetak
Istraživano je djelovanje dviju temperatura čuvanja (0 i +3° C) na kvalitetu plodova mandarine unshiu cv. Saigon uz primjenu potapanja plodova tri minute u vodu (HWD)temperature 46, 48 50 i 52° C. Na temperaturi od 0°C HWD 48 je imao dobro sačuvane kiseline, a kod ostalih svojstava nije izazvao promjene u odnosu na kontrolu. Na temperaturi od 3°C nije bilo značajnijeg djelovanja tretmana na kemijski sastav plodova. Gubitak plodova na težini nakon čuvanja bio je manji kod plodova čuvanih na 0°C, u odnosu na čuvanje na+3°C. Indeks promjene boje bio povoljniji kod plodova čuvanih na 3°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA