Pregled bibliografske jedinice broj: 140599
Riba iz ribnjaka - zdrava hrana
Riba iz ribnjaka - zdrava hrana, 2000., diplomski rad, Pedagoški fakultet, Osijek
CROSBI ID: 140599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Riba iz ribnjaka - zdrava hrana
(Fish from fishpod - healthy food ?)
Autori
Janson, Rahela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Pedagoški fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
31.03
Godina
2000
Stranica
55
Mentor
Has-Schön, Elizabeta
Ključne riječi
zdrava hrana; šaran; ribnjak; teški metali
(healthy food; carp; fishpod; heavy metals)
Sažetak
Zadatak rada bio je pokazati postoji li zagađenje ribnjačarskog šarana metalima i metaloidima (Pb, Hg, Cd, As) ili je to potpuno zdrava hrana. Analizirani su uzorci tkiva (mišići, jetra, bubrezi i škržni lukovi) dvogodišnjih šarana, odabranih metodom slučajnog izbora. Mjerenje koncentracije metala i metaloida obavljeno je metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije (hidridna tehnika za Hg i As, elektrotermalna tehnika za Cd i Pb). Pokano je da su prosječne koncentracije Pb, Hg i As u tkivima ribnjačarskog šarana niže od dozvoljenih vrijednosti koje su utvrđene Previlnikom Republike Hrvatske. Međutim, koncentracija Cd veća je od maksimalno dozvoljene u većini uzoraka bubrega (2-4 puta, u 6 od ukupno 8 uzoraka), a isto tako u 3 uzorka jetre i jednom uzorku škrgi (4 puta veća od dopuštene). U nekim tkivima (mišići, jetra) dokazana je pozitivna korelacija između individualne mase šarana i koncentracije Hg. Također je pokazana povezanost koncentracije Pb u mišićima i šrgama i individualne tjelesne mase šarana. Stoga se preporuča za ishranu koristiti isključivo mišićno tkivo ribnjačarskog šarana, a ne i unutarnje organe (jetra, bubreg), kao niti škrge (glava). Također bi šaran za prehranu trebao biti relativno manje tjelene mase, kako bi se smanjio uočeni efekt kumulacije teških metala.
Izvorni jezik
Hrvatski