Pregled bibliografske jedinice broj: 14019
Pročišćavanje i karakterizacija renina iz plijesni Mucor miehei
Pročišćavanje i karakterizacija renina iz plijesni Mucor miehei, magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 14019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pročišćavanje i karakterizacija renina iz plijesni Mucor miehei
(The purification and characterization of renin from Mjucor miehei mould)
Autori
Šlaus, Boštjan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Stranica
104
Mentor
Matošić, Srećko
Ključne riječi
Mucor miehei; pročišćavanje; ultrafiltracija
(Mucor miehei; purification; ultrafiltration)
Sažetak
Proteolitički i amilolitički enzimi imaju najveću primjenu u različitim industrijama (različite grane prehrambene industrije i proizvodnja detergenata). Primjena proteolitičkih enzima, poglavito u proizvodnji sira odavno je poznata i temelji se na uporabi telećeg sirila (renina). Standardni enzimni pripravak za optimalnu koagulaciju mlijeka još i danas se temelji na enzimu animalnog podrijetla, kojeg se zbog nedovoljne proizvodnje i visoke cijene nastoji sve više zamjenjivati proteolitičkim enzimima mikrobnog podrijetla. Istraživanja provedena u ovom radu odnose se prvenstveno na optimiranje procesa izolacije, a tek djelomice i procesa biosinteze. Temeljem rezultata istraživanja ustanovljeno je da se maksimalna biosinteza renina postiže s micelijem plijesni dMucor miehei oblikovanim u okrugle grudice rahle strukture (0,8 - 1 mm), u procesu koji traje 64 sata. Optimiranje procesa izolacije postiže se u filtraciji prevrele hranjive podloge i pri koncentriranju i pročišćavanju filtrata ultrafiltracijom. Poboljšanje filtrabilnosti prevrele hranjive podloge osigurava se obradom s kieselsolom i želatinom pri 35 o C kroz 6 sati. Dodatkom 5% CaCl2 se radi preoblikovanja strukture grudica plijesni Mucor miehei skraćuje vrijeme filtracije za oko 30%. Primjenom hidrofilnih presvučenih ultrafiltracijskih membrana (ETNA 20A i ETNA 10A) se osigurava vrlo dobar protok (1,0 - 1,2 L/m2 min) i 90%-tno iskorištenje aktivnosti pri pročišćavanju renina iz kulture plijesni Mucor miehei. Primjenom fluor polimernih membrana (FS-50) osigurava se veća čistoća preparata uz 50%-tni gubitak aktivnosti. Osnovne karakteristike priređenog preparata renina se mogu sumarno opisati:1. Optimalna aktivnost preparata Renicima je pri 47 oC, potpuna denaturacija pri 55 oC, a optimalna pH vrijednost između 5,0 i 6,0 (ovisno o čistoći preparata). 2. Preparat Renicima osim renina (kisele aspartatne proteinaze (koagulacija i grušanje mlijeka)) sadrži: a-amilazu, b-glukanazu, alkalnu i neutralnu proteinazu, te lipazu. 3. Aktivna komponenta renina ima molekulsku masu približno 38KD.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058403
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Srećko Matošić
(mentor)