Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 140179

Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu


Galičić, Vlado
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu // Tourism and hospitality management, 8 (2002), 1-2; 93-103 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 140179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu
(Guest satisfaction management in the catering industry)

Autori
Galičić, Vlado

Izvornik
Tourism and hospitality management (1330-7533) 8 (2002), 1-2; 93-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
usluge ; kvaliteta ; knjiga žalbe ; zadovoljstvo gosta
(services ; quality ; book of complaints ; guest satisfaction)

Sažetak
Zahtjevi gostiju u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno njihovo zadovoljstvo konzumiranim uslugama postalo je dominantno konkurentsko oružje u cijelom turistički razvijenom svijetu. Gost pojedinac danas je u mogućnosti ozloglasiti reputaciju pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu šireći svoja iskustva o nedostacima pružene i konzumirane usluge. Reklamacije upućene ugostiteljima često upozoravaju na potrebu poboljšanja cjelokupnog procesa pripreme i pružanja usluga ili nekog njegovog dijela, ali i na cjelokupnu organizaciju rada u ugostiteljskom objektu. Ono što goste ugostiteljskih objekata najviše smeta i zbog čega se u pravilu priklanjaju konkurenciji je indolentan i nemaran odnos ugostitelja prema njihovim žalbama. Gosti koji podnose žalbu, u principu nemaju negativan stav prema određenom ugostiteljskom objektu i većina gostiju se formalno ne žali, već jednostavno napušta ugostiteljski objekt kada im nešto ne odgovara ali se više ne vraća u taj ugostiteljski objekt i odlazi konkurenciji. Ovaj rad ima za cilj objasniti kako se prigovori i formalno izražene žalbe gostiju mogu pretvoriti u jaču lojalnost prema ugostiteljskom objektu ili određenoj usluzi, jer gost koji se uvjerio u zadovoljavajuće rješenje svoje reklamacije, vrlo često to iskustvo prenosi drugima. Veći dio sadržaja rada temelji se na rezultatima istraživanja zapisa u knjigama žalbi u stotinu ugostiteljskih objekata (jedanaest vrsta) opatijske rivijere tijekom 2001. i u prvih devet mjeseci 2002.godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Upravljanje poslovnim rezultatom hotelske industrije Hrvatske



POVEZANOST RADA


Projekti:
0116001

Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Vlado Galičić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Galičić, Vlado
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu // Tourism and hospitality management, 8 (2002), 1-2; 93-103 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Galičić, V. (2002) Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu. Tourism and hospitality management, 8 (1-2), 93-103.
@article{article, author = {Gali\v{c}i\'{c}, Vlado}, year = {2002}, pages = {93-103}, keywords = {usluge, kvaliteta, knjiga \v{z}albe, zadovoljstvo gosta}, journal = {Tourism and hospitality management}, volume = {8}, number = {1-2}, issn = {1330-7533}, title = {Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu}, keyword = {usluge, kvaliteta, knjiga \v{z}albe, zadovoljstvo gosta} }
@article{article, author = {Gali\v{c}i\'{c}, Vlado}, year = {2002}, pages = {93-103}, keywords = {services, quality, book of complaints, guest satisfaction}, journal = {Tourism and hospitality management}, volume = {8}, number = {1-2}, issn = {1330-7533}, title = {Guest satisfaction management in the catering industry}, keyword = {services, quality, book of complaints, guest satisfaction} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Cab International
  • Journal of economic literature
  • Sociological abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font