Pregled bibliografske jedinice broj: 140179
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu // Tourism and hospitality management, 8 (2002), 1-2; 93-103 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 140179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje zadovoljstvom gostiju u ugostiteljstvu
(Guest satisfaction management in the catering industry)
Autori
Galičić, Vlado
Izvornik
Tourism and hospitality management (1330-7533) 8
(2002), 1-2;
93-103
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
usluge ; kvaliteta ; knjiga žalbe ; zadovoljstvo gosta
(services ; quality ; book of complaints ; guest satisfaction)
Sažetak
Zahtjevi gostiju u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno njihovo zadovoljstvo konzumiranim uslugama postalo je dominantno konkurentsko oružje u cijelom turistički razvijenom svijetu. Gost pojedinac danas je u mogućnosti ozloglasiti reputaciju pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu šireći svoja iskustva o nedostacima pružene i konzumirane usluge. Reklamacije upućene ugostiteljima često upozoravaju na potrebu poboljšanja cjelokupnog procesa pripreme i pružanja usluga ili nekog njegovog dijela, ali i na cjelokupnu organizaciju rada u ugostiteljskom objektu. Ono što goste ugostiteljskih objekata najviše smeta i zbog čega se u pravilu priklanjaju konkurenciji je indolentan i nemaran odnos ugostitelja prema njihovim žalbama. Gosti koji podnose žalbu, u principu nemaju negativan stav prema određenom ugostiteljskom objektu i većina gostiju se formalno ne žali, već jednostavno napušta ugostiteljski objekt kada im nešto ne odgovara ali se više ne vraća u taj ugostiteljski objekt i odlazi konkurenciji. Ovaj rad ima za cilj objasniti kako se prigovori i formalno izražene žalbe gostiju mogu pretvoriti u jaču lojalnost prema ugostiteljskom objektu ili određenoj usluzi, jer gost koji se uvjerio u zadovoljavajuće rješenje svoje reklamacije, vrlo često to iskustvo prenosi drugima. Veći dio sadržaja rada temelji se na rezultatima istraživanja zapisa u knjigama žalbi u stotinu ugostiteljskih objekata (jedanaest vrsta) opatijske rivijere tijekom 2001. i u prvih devet mjeseci 2002.godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
Upravljanje poslovnim rezultatom hotelske industrije Hrvatske
POVEZANOST RADA
Projekti:
0116001
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Vlado Galičić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- EconLit
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Cab International
- Journal of economic literature
- Sociological abstracts