Pregled bibliografske jedinice broj: 14017
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline // Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju / Kniewald (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 14017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline
(Probiotic activity of lactic acid bacteria)
Autori
Šušković, Jagoda ; Matošić, Srećko ; Kos, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju
/ Kniewald - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
1. skup Hrvatksog društva za biotehnologiju
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.02.1998. - 20.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
probiotičko djelovanje; bakterije mliječne kiseline; probavni trakt
(probiotic activity; lactic acid bacteria; gastrointestinal tract)
Sažetak
Proveden je dio "in vitro" istraživanja na bakterijama mliječne kiseline u sklopu izbornog kriterija za probiotičku primjenu. Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantarum L4 su dali zadovoljavajuće rezultate. Supernatanti kultura L. acidophilus M92 i L. plantarum L4 su pokazali antimikrobnu aktivnost spram enteropatogenih, sporotvornih i fungalnih test mikroorganizama. Obadva soja ispitivanih bakterija su iskazala visok stupanj preživljavanja u uvjetima niske pH vrijednosti hranjivog medija, te u prisutnosti supstancija kao što su lizozim, fenol i žučne soli (konjugirane i dekonjugirane). Kako je rezistencija prema antibioticima koji se koriste u terapijske svrhe, važan kriterij u izboru sojeva za probiotičku primjenu, napravljena su testiranja velikog broja antibiotika, te su određene minimalne inhibicijske koncentracije tih antibiotika za L. acidophilus M92 i L. plantarum L4. Rezultati su pokazali visoki stupanj rezistencije ovih sojeva prema testiranim antibioticima koji se najčešće primjenjuju u "per os" liječenju različitih infektivnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija