Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 14017

Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline


Šušković, Jagoda; Matošić, Srećko; Kos, Blaženka
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline // Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju / Kniewald (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 14017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline
(Probiotic activity of lactic acid bacteria)

Autori
Šušković, Jagoda ; Matošić, Srećko ; Kos, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju / Kniewald - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
1. skup Hrvatksog društva za biotehnologiju

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.02.1998. - 20.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
probiotičko djelovanje; bakterije mliječne kiseline; probavni trakt
(probiotic activity; lactic acid bacteria; gastrointestinal tract)

Sažetak
Proveden je dio "in vitro" istraživanja na bakterijama mliječne kiseline u sklopu izbornog kriterija za probiotičku primjenu. Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantarum L4 su dali zadovoljavajuće rezultate. Supernatanti kultura L. acidophilus M92 i L. plantarum L4 su pokazali antimikrobnu aktivnost spram enteropatogenih, sporotvornih i fungalnih test mikroorganizama. Obadva soja ispitivanih bakterija su iskazala visok stupanj preživljavanja u uvjetima niske pH vrijednosti hranjivog medija, te u prisutnosti supstancija kao što su lizozim, fenol i žučne soli (konjugirane i dekonjugirane). Kako je rezistencija prema antibioticima koji se koriste u terapijske svrhe, važan kriterij u izboru sojeva za probiotičku primjenu, napravljena su testiranja velikog broja antibiotika, te su određene minimalne inhibicijske koncentracije tih antibiotika za L. acidophilus M92 i L. plantarum L4. Rezultati su pokazali visoki stupanj rezistencije ovih sojeva prema testiranim antibioticima koji se najčešće primjenjuju u "per os" liječenju različitih infektivnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Matošić (autor)

Avatar Url Blaženka Kos (autor)

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Matošić, Srećko; Kos, Blaženka
Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline // Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju / Kniewald (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Šušković, J., Matošić, S. & Kos, B. (1998) Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline. U: Kniewald (ur.)Program rada i zbornik sažetaka 1. skupa Hrvatskog društva za biotehnologiju.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {1998}, pages = {P13}, keywords = {probioti\v{c}ko djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probavni trakt}, title = {Probioti\v{c}ko djelovanje bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {probioti\v{c}ko djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probavni trakt}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko and Kos, Bla\v{z}enka}, year = {1998}, pages = {P13}, keywords = {probiotic activity, lactic acid bacteria, gastrointestinal tract}, title = {Probiotic activity of lactic acid bacteria}, keyword = {probiotic activity, lactic acid bacteria, gastrointestinal tract}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font