Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 140051

Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve


Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Fabijanić, Goran
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve // 16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Hinus, 2000. str. 51-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 140051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve
(Optimization of the drying process of pumpkin seeds)

Autori
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Fabijanić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana - Zagreb : Hinus, 2000, 51-57

Skup
Zrnko 2000

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bundevine sjemenke; sušenje; temperatura zraka; brzina zraka
(pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed)

Sažetak
Bundevine sjemenke golice, sorte Gleissdorf, nakon ubiranja sadrže oko 38%, a nakon pranja i do 52% vode. Nakon pranja sjemenke su sušene u laboratorijskoj sušari na konačnu vlagu oko 7, 5%. Sušeni su uzorci sjemenki golice različitim temperaturama zraka (40, 60, 80, i 100°C) i različitim brzinama zraka za sušenje (0, 8, 1, 2 i 1, 6 m/s). Pri temperaturi zraka od 60°C i brzini zraka od 0, 8 m/s postiže se optimalan proces sušenja, jer je proces značajno skračen, a kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40°C. Primjenom visokih temperatura zraka za sušenje (80 i 100°C) kvaliteta sjemenki je značajno narušena, a čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Barčić (autor)

Avatar Url Stjepan Sito (autor)

Avatar Url Goran Fabijanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Fabijanić, Goran
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve // 16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Hinus, 2000. str. 51-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Sito, S., Barčić, J. & Fabijanić, G. (2000) Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve. U: Krička, T. (ur.)16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem.
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Fabijani\'{c}, Goran}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {51-57}, keywords = {bundevine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka, brzina zraka}, title = {Optimalizacija procesa su\v{s}enja sjemenki bundeve}, keyword = {bundevine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka, brzina zraka}, publisher = {Hinus}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Fabijani\'{c}, Goran}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {51-57}, keywords = {pumpkin seeds, drying, air temperature, airflow speed}, title = {Optimization of the drying process of pumpkin seeds}, keyword = {pumpkin seeds, drying, air temperature, airflow speed}, publisher = {Hinus}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font