Pregled bibliografske jedinice broj: 140051
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve // 16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Hinus, 2000. str. 51-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 140051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimalizacija procesa sušenja sjemenki bundeve
(Optimization of the drying process of pumpkin seeds)
Autori
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Fabijanić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
16.Hrvatsko savjetovanje sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem
/ Krička, Tajana - Zagreb : Hinus, 2000, 51-57
Skup
Zrnko 2000
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bundevine sjemenke; sušenje; temperatura zraka; brzina zraka
(pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed)
Sažetak
Bundevine sjemenke golice, sorte Gleissdorf, nakon ubiranja sadrže oko 38%, a nakon pranja i do 52% vode. Nakon pranja sjemenke su sušene u laboratorijskoj sušari na konačnu vlagu oko 7, 5%. Sušeni su uzorci sjemenki golice različitim temperaturama zraka (40, 60, 80, i 100°C) i različitim brzinama zraka za sušenje (0, 8, 1, 2 i 1, 6 m/s). Pri temperaturi zraka od 60°C i brzini zraka od 0, 8 m/s postiže se optimalan proces sušenja, jer je proces značajno skračen, a kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40°C. Primjenom visokih temperatura zraka za sušenje (80 i 100°C) kvaliteta sjemenki je značajno narušena, a čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb