Pregled bibliografske jedinice broj: 140039
Mogućnost oplemenjivanja žitarica i uljarica u postojećim sušarama za zrno
Mogućnost oplemenjivanja žitarica i uljarica u postojećim sušarama za zrno // VII.Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Katić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Birotisak, 1991. str. 121-128 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 140039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost oplemenjivanja žitarica i uljarica u postojećim sušarama za zrno
(Possibility of improvement of cereals and oil crops in existing grain driers)
Autori
Katić, Zvonko ; Pliestić, Stjepan ; Krička, Tajana ; Sito, Stjepan ; Poljak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
VII.Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
/ Katić, Zvonko - Zagreb : Birotisak, 1991, 121-128
Skup
Zrnko 1991
Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 16.01.1991. - 19.01.1991
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sušara; hidrotermička dorada; žitarice; uljarice
(dryer; hydrothermal treatment; cereals; oil crops)
Sažetak
Postojeća postrojenja za sušenje zrnatih ratarskih proizvoda moguće je koristiti i za djelomično poboljšanje kakvoće žitarica i uljarica. Djelovanjem topline na zrno, moguće je poboljšati hranidbenu vrijednost zrna i njegovu probavljivost, što znači njegovo iskorištenje kao hrane. Želatinizacija škroba, koja nastaje djelovanjem topline, povećava njegovu iskoristivost kod monogastričnih životinja i ljudi. Dorada zrna grahorica, naročito soje, potrebna je radi inaktivacije njenih, za ishranu štetnih sastojaka, među koje spada i tripsin-inhibitor. Primjenom odgovarajuće tehnologije prilikom sušenja zrna u postojećim sušarama, mogu se postići djelomično slični učinci koji se postižu u posebnim, za tu svrhu predviđenim uređajima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb