Pregled bibliografske jedinice broj: 13998
Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92
Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92 // III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 13998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92
(Bile salts effect on surviving and morphology of potential probiotic strain Lactobacillus acidophilus M92)
Autori
Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Matošić, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ - Zagreb, 1998
Skup
III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
probiotičko djelovanje; Lactobacillus acidophilus; morfologija
(probiotic activity; Lactobacillus acidophilus; morphology)
Sažetak
Bakterija Lactobacillus acidophilus se uobičajeno koristi za pripravu fermentiranih mliječnih proizvoda, a sve češće i u probiotičke svrhe zbog korisnog učinka na regulaciju sastava crijevne mikroflore. Važan kriterij u izboru mikrobnih sojeva za probiotičku primjenu je otpornost prema žučnim solima u probavnom traktu. Stoga je ispitana mogućnost preživljavanja bakterijskog soja Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti konjugiranih i dekonjugiranih žučnih soli. Bakterija L. acidophilus M92 ne raste, ali preživljava u prisutnosti smjese konjugiranih žučnih soli Na-glikokolata i Na-taurokolata, a raste u prisutnosti deoksikolne kiseline. Konjugirani oblici kolne i deoksikolne kiseline su toksičniji za L. acidophilus M92 od njihovih dekonjugiranih oblika. Otpornost prema žučnim solima je testirana i praćenjem morfoloških karakteristika bakterijskih kolonija i stanica. U izvornoj bakterijskoj kulturi L. acidophilus M92, uzgojenoj na MRS podlozi, pojavljuju se glatke (S) i hrapave (R) kolonije. Ustanovljeno je da su glatke (S) kolonije otpornije na djelovanje žučnih soli od hrapavih (R) kolonija. Promatranjem morfologije pojedinačnih stanica hrapavih (R) kolonija uočena su oštećenja stanične stijenke uzrokovana žučnim solima. Navedeno upućuje da su morfologija kolonija i stanica vrijedni parametri pri selekciji sojeva laktobacila za probiotičku primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija