Pregled bibliografske jedinice broj: 139890
Istraživanje i proizvodnja šećerne repe u SAD
Istraživanje i proizvodnja šećerne repe u SAD // Sjemenarstvo, 15 (1998), 5; 309-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 139890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje i proizvodnja šećerne repe u SAD
(Research and sugarbeet production in the U.S.A.)
Autori
Liović, Ivica
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 15
(1998), 5;
309-317
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
šećerna repa; SAD; oplemenjivanje; proizvodnja korijena; kvalitet
(sugarbeet; U.S.A.; breeding; root production; quality)
Sažetak
Šećerna repa je vrlo značajna kultura u SAD. Zbog osjetljivosti europskih sorata, koje su u početku uzgajane, američki oplemenjivači su počeli s oplemenjivanjem na otpornost prema kovrčanju lista (Curly Top Virus) i cerkospori (Cercospora beticola Sacc.). Otkrićem citoplazmatske muške sterilnosti (CMS) i O-tipa, omogućeno je korištenje heterozisa za prinos korijena, a otkrićem monogermnosti omogućena je sjetva na konačni razmak u redu. Posao oko šećerne repe objedinjava Beet Sugar Development Foundation (BSDF), zbog što veće i kvalitetnije proizvodnje korijena za šećerane. BSDF sudjeluje u istraživanjima, ali i podučavanju proizvođača korijena. Glavno proizvodno područje korijena šećerne repe je u području Minnesote i North Dakote, gdje je 1994. godine proizvedeno 11 miliona t korijena, što je 36% od ukupne proizvodnje u SAD. Proizvodnja korijena je organizirana kroz zadruge, a proizvođači samostalno odlučuju, s liste priznatih sorata, koju će sortu sijati. Proizvedeni korijen se plaća na osnovu kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- BIOSIS