Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 139881

Varijabilnost mase i kvalitete korijena šećerne repe u individualnoj analizi


Liović, Ivica; Kristek, Andrija
Varijabilnost mase i kvalitete korijena šećerne repe u individualnoj analizi // Sjemenarstvo, 12 (1995), 1; 5-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 139881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost mase i kvalitete korijena šećerne repe u individualnoj analizi
(The variability of root mass and root quality of sugar beet in individual analysis)

Autori
Liović, Ivica ; Kristek, Andrija

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 12 (1995), 1; 5-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
šećerna repa; masa repe; individualna analiza; izbor; šećer; natrij; kalij; štetni dušik
(sugar beet; root mass; individual analysis; selection; sugar; sodium; potassium; harmful nitrogen)

Sažetak
Šećernu repu uzgajamo zbog korijena koji se koristi za dobivanje šećera. Prinos tehnološkog šećera je rezultat prinosa korijena, sadržaja šećera i njegovog iskorištenja. Na iskorištenje šećera značajan utjecaj ima sadržaj natrija, kalija i "štetnog" dušika. Individualnom analizom se određuje sadržaj šećera, natrija, kalija i "štetnog" dušika pojedinačnih korjenova. Iskorištenje šećera za repu je jako praktično svojstvo u izboru korjenova, jer objedinjava sadržaj šećera, natrija, kalija i "štetnog" dušika. Povećanjem mase korijena do 800 g, povećava se sadržaj šećera, a zatim se smanjuje. Slična je situacija s iskorištenjem šećera. Sadržaj kalija, natrija i "štetnog" dušika se povećava s povećanjem mase korijena. Na prinos tehnološkog šećera najveći utjecaj ima masa korijena, te se zato povećanjem mase korijena povećava i prinos tehnološkog šećera. Završna ocjena je izbor na osnovu oblika korijena. Korijen treba biti pravilnog, konusnog oblika, male glave i plitkih uzdužnih brazdica. Na osnovu rezultata, korjenovi se dijele u 3 grupe: matice, super-elita i elita, a najlošiji korjenovi se odbacuju.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Andrija Kristek (autor)

Avatar Url Ivica Liović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Liović, Ivica; Kristek, Andrija
Varijabilnost mase i kvalitete korijena šećerne repe u individualnoj analizi // Sjemenarstvo, 12 (1995), 1; 5-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Liović, I. & Kristek, A. (1995) Varijabilnost mase i kvalitete korijena šećerne repe u individualnoj analizi. Sjemenarstvo, 12 (1), 5-12.
@article{article, author = {Liovi\'{c}, Ivica and Kristek, Andrija}, year = {1995}, pages = {5-12}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, masa repe, individualna analiza, izbor, \v{s}e\'{c}er, natrij, kalij, \v{s}tetni du\v{s}ik}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1330-0121}, title = {Varijabilnost mase i kvalitete korijena \v{s}e\'{c}erne repe u individualnoj analizi}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, masa repe, individualna analiza, izbor, \v{s}e\'{c}er, natrij, kalij, \v{s}tetni du\v{s}ik} }
@article{article, author = {Liovi\'{c}, Ivica and Kristek, Andrija}, year = {1995}, pages = {5-12}, keywords = {sugar beet, root mass, individual analysis, selection, sugar, sodium, potassium, harmful nitrogen}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1330-0121}, title = {The variability of root mass and root quality of sugar beet in individual analysis}, keyword = {sugar beet, root mass, individual analysis, selection, sugar, sodium, potassium, harmful nitrogen} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB International
  • Seed abstract
  • Rastenievodstvo





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font