Pregled bibliografske jedinice broj: 139439
Djelovanje ovoštavanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu
Djelovanje ovoštavanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 139439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje ovoštavanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu
(Effect of wax application on storage behaviour of Satsuma mandarin)
Autori
Zdešić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2003
Stranica
29
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
skladišna sposobnost; mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.); gubitak težine; vosak; kvaliteta
(storage behaviour; Citrus unshiu Marc.; weight loss; wax; quality)
Sažetak
Istraživana je skladišna sposobnost ovoštenih plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.). Jedan od velikih problema u skladištenju mandarine je gubitak težine. Voskovi reduciraju gubitak vode, a uz to se smanjuje količina disanja. Gubitak je smanjen primjenom 5 različitih formulacija voskova. Uspoređivana je razlika između kontrole i prosjeka formulacija voskova za gubitak plodova na težini. Između formulacija najboljom se pokazala formulacija CA koja je najmanje izgubila na težini, a ujedno su vrlo dobri i svi ostali parametri kvalitete. Dobrom se pokazala i formulacija PECA koja je zadržala najviše kiseline nakon 12 tjedana skladištenja, no plodovi su mnogo izgubili na težini. Ovoštavanje mandarine unshiu pokazalo kvalitetnim i moglo bi se koristiti u komercijalne svrhe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA