Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 139062

Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja


Sito, Stjepan
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja // Krmiva, 36 (1994), 6; 259-264 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 139062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja
(Change in volume and dimensions of maiscorn kernel after artificial drying)

Autori
Sito, Stjepan

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 36 (1994), 6; 259-264

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
zrno kukuruza; sušenje; volumen
(mais corn; drying; volume)

Sažetak
U radu je prikazan utjecaj vlažnosti zrna kukuruza, različitih temperatura i brzina zraka za sušenje, na promjenu volumena zrna. Tijekom sušenja zrna kukuruza smanjuje se volumen. Prema dobivenim podacima to smanjenje iznosi 24, 8% (ako se zrno pri vlazi od 32, 7% osuši na 13, 2%, uz temperaturu sušenja 85°C). Istraživanje je provedeno na hibridu Bc492, pri temperaturi zraka za sušenje 85 i 100°C i brzinama zraka za sušenje od 0, 8 ; 1, 1 i 1, 3 m/s. Razina vlažnosti zrna kukuruza koji se sušio iznosila je između 18-33%. Zrno pri sadržaju vode od 24, 6%, osušeno na temperaturi zraka 85°C, smanjilo se za 15, 7%, dok se zrno sa sadržajem vode od 24, 8% osušeno na temperaturi zraka od 100°C smanjilo za 6, 8%. Različite brzine zraka za sušenje nisu imale značajnijeg utjecaja na promjenu volumena zrna. Osim navedenog, prikazani su podaci o promjenama vanjskih dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) tijekom različitih uvjeta sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
4-99-161/Kompjuterizacija sušara:Optimalizacija procesa sušenja



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Sito (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sito, Stjepan
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja // Krmiva, 36 (1994), 6; 259-264 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Sito, S. (1994) Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja. Krmiva, 36 (6), 259-264.
@article{article, author = {Sito, Stjepan}, year = {1994}, pages = {259-264}, keywords = {zrno kukuruza, su\v{s}enje, volumen}, journal = {Krmiva}, volume = {36}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog su\v{s}enja}, keyword = {zrno kukuruza, su\v{s}enje, volumen} }
@article{article, author = {Sito, Stjepan}, year = {1994}, pages = {259-264}, keywords = {mais corn, drying, volume}, journal = {Krmiva}, volume = {36}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Change in volume and dimensions of maiscorn kernel after artificial drying}, keyword = {mais corn, drying, volume} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font