Pregled bibliografske jedinice broj: 139062
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja // Krmiva, 36 (1994), 6; 259-264 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 139062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena volumena i dimenzija zrna kukuruza nakon umjetnog sušenja
(Change in volume and dimensions of maiscorn kernel after artificial drying)
Autori
Sito, Stjepan
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 36
(1994), 6;
259-264
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
zrno kukuruza; sušenje; volumen
(mais corn; drying; volume)
Sažetak
U radu je prikazan utjecaj vlažnosti zrna kukuruza, različitih temperatura i brzina zraka za sušenje, na promjenu volumena zrna. Tijekom sušenja zrna kukuruza smanjuje se volumen. Prema dobivenim podacima to smanjenje iznosi 24, 8% (ako se zrno pri vlazi od 32, 7% osuši na 13, 2%, uz temperaturu sušenja 85°C). Istraživanje je provedeno na hibridu Bc492, pri temperaturi zraka za sušenje 85 i 100°C i brzinama zraka za sušenje od 0, 8 ; 1, 1 i 1, 3 m/s. Razina vlažnosti zrna kukuruza koji se sušio iznosila je između 18-33%. Zrno pri sadržaju vode od 24, 6%, osušeno na temperaturi zraka 85°C, smanjilo se za 15, 7%, dok se zrno sa sadržajem vode od 24, 8% osušeno na temperaturi zraka od 100°C smanjilo za 6, 8%. Različite brzine zraka za sušenje nisu imale značajnijeg utjecaja na promjenu volumena zrna. Osim navedenog, prikazani su podaci o promjenama vanjskih dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) tijekom različitih uvjeta sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
4-99-161/Kompjuterizacija sušara:Optimalizacija procesa sušenja
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts