Pregled bibliografske jedinice broj: 138726
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja // Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 2; 131-136 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 138726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja
(Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing)
Autori
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan
Izvornik
Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 64
(1999), 2;
131-136
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bućine sjemenke; sušenje; temperatura zraka; brzina zraka
(pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed)
Sažetak
Visoko vlažne sjemenke buće (nakon pranja), austrijska sorta Gleissdorf (Cucurbita pepo L.), sušene su u laboratorijskoj sušari početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem brzine strujanja radnog medija (zraka) za sušenje značajno ne smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki, osim pri temperaturi radnog medija (zraka) za sušenje od 40 °C. Sušenjem više uzoraka sjemenki definirana je optimalna brzina strujanja radnog medija za sušenje sjemenki od 0, 8 m/s, i temperatura radnog medija od 60°C, jer je proces sušenja značajno skračen, čime je izbjegnuto intenzivno međusobno sljepljivanje mokrih sjemenki u odnosu na brzinu strujanja radnog medija od 1, 2 i 1, 6 m/s. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40 °C. Primjenom visokih temperatura radnog medija za sušenje (80°C i 100°C) za sve tri brzine strujanja radnog medija, sjemenke su djelomično popržene, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Glede navedenog, sjemenke nije opravdano sušiti radnim medijem (zrakom) temperature veće od 60°C, a niti brzinom strujanja većom od 0, 8 m/s.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts
- CAB Abstracts