Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138726

Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja


Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Ivančan, Stjepan
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja // Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 2; 131-136 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 138726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja
(Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing)

Autori
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan

Izvornik
Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 64 (1999), 2; 131-136

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bućine sjemenke; sušenje; temperatura zraka; brzina zraka
(pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed)

Sažetak
Visoko vlažne sjemenke buće (nakon pranja), austrijska sorta Gleissdorf (Cucurbita pepo L.), sušene su u laboratorijskoj sušari početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem brzine strujanja radnog medija (zraka) za sušenje značajno ne smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki, osim pri temperaturi radnog medija (zraka) za sušenje od 40 °C. Sušenjem više uzoraka sjemenki definirana je optimalna brzina strujanja radnog medija za sušenje sjemenki od 0, 8 m/s, i temperatura radnog medija od 60°C, jer je proces sušenja značajno skračen, čime je izbjegnuto intenzivno međusobno sljepljivanje mokrih sjemenki u odnosu na brzinu strujanja radnog medija od 1, 2 i 1, 6 m/s. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40 °C. Primjenom visokih temperatura radnog medija za sušenje (80°C i 100°C) za sve tri brzine strujanja radnog medija, sjemenke su djelomično popržene, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Glede navedenog, sjemenke nije opravdano sušiti radnim medijem (zrakom) temperature veće od 60°C, a niti brzinom strujanja većom od 0, 8 m/s.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Ivančan (autor)

Avatar Url Josip Barčić (autor)

Avatar Url Stjepan Sito (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Ivančan, Stjepan
Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja // Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 2; 131-136 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Sito, S., Barčić, J. & Ivančan, S. (1999) Utjecaj različitih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buće nakon pranja. Agriculturae conspectus scientificus, 64 (2), 131-136.
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Ivan\v{c}an, Stjepan}, year = {1999}, pages = {131-136}, keywords = {bu\'{c}ine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka, brzina zraka}, journal = {Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1331-7768}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih brzina strujana radnog medija (zraka) na trajanje procesa su\v{s}enja visoko vla\v{z}nih sjemenki bu\'{c}e nakon pranja}, keyword = {bu\'{c}ine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka, brzina zraka} }
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Ivan\v{c}an, Stjepan}, year = {1999}, pages = {131-136}, keywords = {pumpkin seeds, drying, air temperature, airflow speed}, journal = {Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1331-7768}, title = {Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing}, keyword = {pumpkin seeds, drying, air temperature, airflow speed} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Biological Abstracts
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font