Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138707

Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.)


Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Ivančan, Stjepan
Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.) // Agriculturae conspectus scientificus, 63 (1998), 4; 285-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 138707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.)
(Influence of various air temperature on duration of drying pumpkin seed with higher water content after washing (Cucurbita pepo L.))

Autori
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan

Izvornik
Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 63 (1998), 4; 285-290

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bućine sjemenke; sušenje; temperatura zraka
(pumpkin seeds; drying; air temperature)

Sažetak
Pokus je izveden na laboratorijskoj sušari sa austrijskom sortom buče C. pepo cv. Gleissdorf. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem temperature radnog medija (zraka) za sušenje značajno smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki. Visoko vlažne sjemenke buče (nakon pranja) su sušene sa početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Optimalna temperatura radnog medija za sušenje sjemenki je 60°C jer je proces sušenja značajno skračen u odnosu na temperaturu radnog medija od 40°C. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki (60°C) nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40°C. Uzorci sjemenki osušeni temperaturom radnog medija 80°C i 100°C su djelomično poprženi, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Iz toga razloga se ne preporučuju temperature radnog medija za sušenje sjemenki buče veće od 60°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Ivančan (autor)

Avatar Url Josip Barčić (autor)

Avatar Url Stjepan Sito (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sito, Stjepan; Barčić, Josip; Ivančan, Stjepan
Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.) // Agriculturae conspectus scientificus, 63 (1998), 4; 285-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Sito, S., Barčić, J. & Ivančan, S. (1998) Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.). Agriculturae conspectus scientificus, 63 (4), 285-290.
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Ivan\v{c}an, Stjepan}, year = {1998}, pages = {285-290}, keywords = {bu\'{c}ine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka}, journal = {Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {63}, number = {4}, issn = {1331-7768}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih temperatura radnog medija na trajanje procesa su\v{s}enja visoko vla\v{z}nih sjemenki bu\v{c}e nakon pranja (Cucurbita pepo L.)}, keyword = {bu\'{c}ine sjemenke, su\v{s}enje, temperatura zraka} }
@article{article, author = {Sito, Stjepan and Bar\v{c}i\'{c}, Josip and Ivan\v{c}an, Stjepan}, year = {1998}, pages = {285-290}, keywords = {pumpkin seeds, drying, air temperature}, journal = {Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {63}, number = {4}, issn = {1331-7768}, title = {Influence of various air temperature on duration of drying pumpkin seed with higher water content after washing (Cucurbita pepo L.)}, keyword = {pumpkin seeds, drying, air temperature} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Biological Abstracts
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font